eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt Luxembourgban 2021. június 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Josep Borrell: európai hajók is őrjáratozzanak Tajvan körül

Tajvan gazdasági, kereskedelmi és technológiai fontosságára hívta fel a figyelmet az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell felszólította az európai országok haditengerészeteit, vegyenek részt a Tajvani-szoros körüli őrjáratokban. "Az őrjárattal Európa bizonyítaná, elkötelezett a hajózási szabadság biztosítása mellett e kulcsfontosságú térségben" - jelentette ki a főképviselő a Journal Du Dimanche című francia lapnak adott elemzésében.

"Elismerjük Kína növekvő szerepét a térségben, ami nem jelenti azt, hogy elégedettek is lennénk vele. Számos ügyben jelentős nézetkülönbségeink vannak" - jelentette ki Borrell, az egyéni szabadságjogokat említve példaként.

Emellett azt vetette Peking szemére, hogy az európai vállalatok jelentős hátrányban vannak Kínában a kommunista ország korlátozásai miatt, ezért az európai országok hasonló lépéseket tesznek a kínai cégekkel kapcsolatban.

Leszögezte: bár "a boldog globalizáció kora" véget ért, nem szabad teret engedni a zárt gazdasági rendszereknek sem.

"A Tajvannal kapcsolatos álláspontunk világos és következetes:

egy Kína van, de nem minden áron"

- jelentette ki Borrell, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy óvakodni kell a provokációktól.

Aláhúzta: a tajvani nép elsöprő többsége szerint a status quo a leginkább elfogadható megoldás.

"Legyünk tehát elkötelezettek ennek fenntartásában" - szögezte le.

Borrell már kedden, az Európai Parlamentben is hangsúlyozta, hogy a régió Európa számára rendkívül fontos, gazdaságilag és stratégiailag egyaránt.

"A Tajvani-szoros a világkereskedelem egyik legfontosabb helyszíne, az EU-nak ott kell lennie a hajózás, a hajózás szabadságát biztosító műveletek révén"

- mondta akkor.

Véleménye szerint el kell utasítani minden, Tajvan ügyeibe való külső beavatkozást, mert ez gazdaságilag súlyos következményekkel járhat az EU számára, mivel Tajvan szerepe a legfejlettebb félvezetők gyártásában kulcsfontosságú.

Ukrajnára kitérve Borrel az elemzésben leszögezte: Pekingnek nem áll érdekében Moszkva támogatása, és ezt többször is elmondta Kínának.

"Elsősorban azért, mert az Oroszországnak nyújtott segítséggel csak tovább mélyítené a nemzetközi világrend polarizálódását, noha Peking többször hangoztatta, hogy éppen ez ellen küzd".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×