eur:
387.01
usd:
356.46
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pexels.com

Libanon nem hezitál, sorra toloncolják ki a migránsokat

Több tucat szíriai állampolgárt toloncoltak vissza Libanonból a háború sújtotta szomszédos Szíriába az elmúlt két hét során.

A helyi katonai titkosszolgálatok az országban engedély nélkül tartózkodókra vadásznak, majd az elfogott szíriaiakat átadják a határőrizeti szerveknek, akik visszaküldik őket a határ túloldalára. A hadsereg több mint 50 szíriai visszaküldéséről intézkedett az elmúlt két hét során.

Az AFP francia hírügynökség humanitárius szervezetek munkatársától kapott információja szerint április elejétől már nagyjából 450 szíriait vettek őrizetbe, és legalább 66-ot toloncoltak ki.

A szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta százezrek kerestek menedéket Libanonban, s hivatalos helyi források szerint körülbelül 2 millió szíriairól gondoskodnak, akik közül közel 830 ezret az ENSZ is nyilvántartásba vett. A menekültek száma az ország 6 milliósnál kisebb népességéhez viszonyítva, vagyis egy főre jutóan a világon Libanonban a legmagasabb.

Amióta a damaszkuszi kormány visszaszerezte az ellenőrzést Szíria területének túlnyomó része felett, számos ország igyekszik a szíriai menekülteket hazairányítani. Libanon 2019 óta súlyos gazdasági válsággal küzd, ami ugyancsak kikezdi az országban élők toleranciáját.

Libanon nem egyezteti lépéseit Damaszkusszal, így előfordul, hogy embercsempészek fejenként 100 dollárért (34 ezer forint) visszaviszik Libanonba a már kitoloncoltakat.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×