eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Egyelőre forgalomban marad a legnépszerűbb abortusztabletta az USA-ban

Az Egyesült Államokban a terhesség-megszakítások felét ma már a perben szereplő gyógyszer, a Mifepristone alkalmazásával hajtják végre.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága átmenetileg fenntartotta a terhesség-megszakításhoz használt legelterjedtebb gyógyszer hozzáférhetőségét.

A legfőbb jogi fórum rövid, aláírást nem tartalmazó határozata alapján a Mifepristone nevű készítményre a 2000-ben kiadott gyógyszerhatósági engedély, valamint a gyógyszer elérhetőségére vonatkozó, az elmúlt években hozott könnyítések is életben maradnak addig, amíg a készítmény biztonságára vonatkozó bírósági eljárás zajlik. A Legfelsőbb Bíróság döntésével elfogadta az igazságügyi minisztérium és a gyógyszer gyártójának beavatkozási kérelmét.

A Legfelsőbb Bíróság két tagja, Clarence Thomas és Samuel Alito nyilvánosságra hozta, hogy nem értett egyet a testület döntésével.

Az ügy előzménye, hogy április elején Texasban egy szövetségi bíró felfüggesztette a gyógyszer engedélyét. Matthew Kacsmaryk bíró egy per részeként hozta meg a felfüggesztő döntést, amelyben a felperes - egy keresztény civil szervezet - a gyógyszer biztonságát és engedélyét illetően kérte a bíróság beavatkozását.

A Legfelsőbb Bíróságnak a saját maga által szabott pénteki határidőig arról is döntenie kellett, hogy a gyógyszer hozzáférhetőségét korlátozó köztes bírói ítélet életben maradhat-e.

Joe Biden elnök az első bírói határozatra reagálva azt mondta, hogy kormánya mindent megtesz a texasi ítélet ellen.

Az Egyesült Államokban a terhesség-megszakítások felét ma már a perben szereplő gyógyszer, a Mifepristone alkalmazásával hajtják végre.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×