eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Tetemes koporsópénzt kapnak az orosz katonák

Az ajánlat ugyanakkor cseppet sem kedvező, mert a frontra vezérlés után a katonák jó része mindössze néhány napot él túl.

Oroszország már a háború előtt is súlyos gazdasági nehézségekkel küzdött, ami nemcsak a szociális ellátórendszer állapotán, de a fizetéseken is látszik. A Moszkvához közeli Jaroszlavlban az átlagkereslet nem éri el a 250 ezret havi szinten. Itt a szegénységet próbálja kihasználni az önkormányzat, amely mesésnek tűnő ajánlatot kínál a harcképes fiataloknak – írja a karpathir.com.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a toborzóirodák már a seregbe való belépésért is több mint 1,3 millió forintnyi díjat adnak, ha pedig Ukrajnába kell mennie az újoncnak, közel 900 ezer forintnyi havi fizetést kap. Ezen felül a támadásban való részvételért 35 ezer forintos napidíj jár, ha pedig sikerül egy kilométert előrehaladni, további 232 ezer forintot ad az állam.

A valóságban ez azt jelenti, hogy

az otthoni keresetük akár hússzorosát is bezsebelhetik a katonák az invázióban való részvételért cserébe.

"A frontra vezérlés után a katonák jó rész mindössze néhány napot él túl. Az állam számára viszont ár-érték-arányban még jobbak is lehetnek, mint a sorozott katonák. Motiváltabbak és több időre szerződtetik őket" – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Szerinte a "kilométerdíj" semmit nem ér, ugyanis az elmúlt egy-két hónap tapasztalata alapján nem haladnak sokat előre az oroszok.

Koporsópénz

A családjuk fenntartásáért napi szinten küzdő apukák azonban könnyen gondolhatják azt, akkor is megéri bevonulni, ha nem térnek haza. Az állam ugyanis a zsold mellett hiteltörlesztési kedvezményt is ad, a gyermekek könnyített módon felvételizhetnek egyetemre, ráadásul azért is kártérítést ígérnek, ha a katona megsebesül vagy elesik a harcokban.

A koporsópénz bő 20 millió forint, amiből az – orosz propaganda korábbi tolmácsolása alapján – akár egy szép új Ladát vásárolhat a család elhunyt fiuk, férjük emlékére. Ha túlélik a négy hónapos, vagy akár egyéves bevetésüket, a veteránok kedvezményes lakhatásra és olcsóbb közlekedésre is jogosulttá válnak.

Az utóbbi időben sok más régióban is elkezdtek komoly összegekért toborozni önkénteseket, ami nem pusztán a nagy emberveszteségre vezethető vissza. A színes haderőben egyes elemzők szerint túlságosan meghatározó lett az erőszakos bűnözőket is a soraiban tudó, kegyetlenségéről híres zsoldoscsapat, a Wagner-csoport, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin állítólag egyre jobban szúrja Vlagyimir Putyin elnök szemét.

Hogy a kockázatokat mennyire tárják fel ezekben a hirdetésekben, jól mutatja egy baskíriai toborzóanyag, amely olyan, mintha diákmunkásokat keresnének fagyit árulni:

"A nyáron könnyedén kereshetsz akár egymillió rubelt is!"

Oroszország körülbelül 180-200 ezer katonát veszített a több mint egy esztendeje tartó háborúban, Ukrajna 100-120 ezer csatatéren elesett embert gyászol – becsülték a New York Timesnak nyilatkozó amerikai és NATO-országokból származó források. A háború civil áldozatainak száma megközelítőleg 30 ezerre tehető.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×