eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kimura Rjúdzsit, a két nappal ezelőtt Kisida Fumio japán miniszterlnök elleni merénylet gyanúsítottját szállítják a rendőrségről az ügyészségre Vakajamában 2023. április 17-én. A 24 éves férfi gyanús, henger alakú tárgyat, feltehetőleg füstbombát dobott a Vakajama prefektúrabeli Szaikadzaki halászkikötőjében kampányoló Kisida felé. A kormányfő sértetlen maradt.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Kiderült, hogy csőbomba volt, amit a japán miniszterelnökre dobtak

Kisida Fumiónak nem esett bántódása.

Csőbombával támadtak Kisida Fumio japán miniszterelnökre a hétvégi választási gyűlésen, a tettes otthonában fémcsöveket, szerszámokat és puskapornak tűnő anyagot foglaltak le a rendőrök - számolt be a rendőrség az ügy fejleményeiről.

Szemtanúk elmondása szerint a szombati szabadtéri rendezvényen, amelyet Vakajama prefektúra Szaikazaki településén tartottak, a 24 éves gyanúsított,

Kimura Rjudzsi egy vékony termoszhoz hasonlító tárgyat dobott Kisida felé a közönség feje felett, a tárgy aztán nem messze a kormányfőtől esett a földre.

A történtek ijedséget keltettek a jelenlévők között, de mielőtt a terjedő füst pánikot keltett volna, Kisidát egy rövid időre biztonságos helyre vitték.

A gyanúsítottat a biztonsági emberek a földre teperték. Az incidensben egy rendőr megsérült.

Hétfőn a rendőrség kezdeményezte a helyi ügyészségnél Kimura őrizetben tartásának meghosszabbítását 10 nappal. Jelenleg a hivatalos szervek munkájának akadályozásával vádolják, de szakértők szerint ez később kiegészülhet a testi sértés és a gyilkossági kísérlet vádjával is. A férfi egyelőre nem volt hajlandó beszélni tettének indítóokáról.

A támadás helyszínén két csőbombát találtak: az egyik az, amelyet a férfi elhajított, a másik a kezében volt egy öngyújtóval együtt.

A táskájában egy kiskés is lapult. Mintegy száz kilométerre, Kimura otthonában a házkutatás során puskapornak tűnő anyagot, fémcsöveket és más, bombakészítéshez használatos eszközöket foglaltak le.

Japánban az elmúlt években növekvő aggodalommal figyelik a házi készítésű fegyverek és robbanószerek feltűnését. Komija Nobuo egyetemi professzor szerint meglehetősen komoly problémáról van szó, hiszen ma már egy 3D-s nyomtatóval bárki "igazi" fegyvert gyárthat. A szabályozás nehéz, hiszen a felhasznált anyagok szabadon hozzáférhetők.

Az országban már fokozták az internet ellenőrzését, és "kiberjárőrözéssel" igyekeznek kiszűrni a fegyverkészítőket és -értékesítőket, miközben a portálok üzemeltetőit arra kérik, hogy tüntessék el oldalaikról a fegyvergyártás módozataira és más káros kapcsolódó információkra vonatkozó ismertetőket.

(Nyitóképünkön Kimura Rjúdzsit, a két nappal korábbi Kisida Fumio japán miniszterlnök elleni merénylet gyanúsítottját szállítják a rendőrségről az ügyészségre Vakajamában 2023. április 17-én.)

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×