eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel Minszkben 2023.
Nyitókép: MTI/AP/BelTa/Andrei Stasevich

Harckészültség – Már az amerikai partraszállást szimulálják az oroszok

Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését.

Meglepetésszerű ellenőrzés keretében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

Az ellenőrzés céljaként Sojgu a "valószínűsíthető ellenség agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására való képesség növelését" nevezte meg. A hivatalos tájékoztatás szerint egyebek között a partraszállás visszaverését fogják gyakorolni a Kuril-szigetek déli vonulatán és Szahalinon. Az ellenőrzés Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka vezetése alatt zajlik.

A Zvezda katonai tévécsatorna közölte, hogy a péntek reggel teljes készültségbe helyezett Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzésében részt vesz az orosz légi- és űrerő, valamint támogató egységeik, továbbá a nagy hatótávolságú repülési parancsnokság, és a keleti katonai körzet légierejének gépei.

Geraszimov szerint a Csendes-óceáni Flotta meglepetésszerű ellenőrzéséhez "olyan kiképzési környezetet hoznak létre, mint egy közvetlen agresszió fenyegetése esetén". Közölte, hogy a gyakorlatot három szakaszban hajtják végre: az elsőben a flottát teljes harckészültségbe helyezik, és tesztelik a légvédelmi erőket és a légierő szolgálatban lévő egységeit, a másodikban az állandó készenléti erőket a bázisaikról a harci gyakorlóterekre vezénylik, a harmadikban pedig harci kiképzési feladatokat gyakorolnak.

Az orosz Csendes-óceáni Flottánál legutóbb 2022 novemberében tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. A Kommerszant című napilap szerint a most bejelentett művelet léptéke meghaladja a tavaly őszi gyakorlatét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kérdésre válaszolva újságíróknak azt mondta, hogy a meglepetésszerű ellenőrzés rutineljárás a fegyveres erők felkészítésében és a harckészültség tesztelésében. Mint mondta,

nincs összefüggés a gyakorlat és a NATO bővítése, valamint Japánnak a szövetségbe való esetleges felvételének lehetősége között.

Peszkov szerint nem szerepel Vlagyimir Putyin elnök terveiben, hogy az ellenőrzés során szemlét tartson a Csendes-óceáni Flottánál.

Az orosz védelmi tárca bejelentette, hogy április 16-18. között látogatást tesz Oroszországban Li Sang-fu kínai védelmi miniszter, aki Moszkvában Sojguval meg fogja vitatni a kétoldalú védelmi együttműködés perspektíváit, valamint a globális és a regionális biztonság kérdéseit. Ez lesz a márciusban kinevezett új kínai tárcavezető első külföldi látogatása. Hasonló hivatalos bejelentés hangzott el Pekingben is.

Peszkov a látogatással kapcsolatban az orosz védelmi minisztérium illetékességébe sorolta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy lesznek-e orosz-kínai közös hadgyakorlatok.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×