eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
III. Károly brit király a kétkamarás brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésén a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

III. Károly szembenéz ősei rabszolgatartó kapcsolataival

Most először jelezte azt brit uralkodó, hogy készen áll őseinek a transzatlanti rabszolgakereskedelemmel való kapcsolatának feltárását támogatni.

III. Károly nagyon komolyan veszi az ügyet a Buckingham-palota közleménye szerint: ezt az állásfoglalást azt követően tették közzé, hogy a The Guardian korábban nem látott dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek egy rabszolgakereskedelemmel foglalkozó térsaság és Károly egy tizenhetedik századi őse közti kapcsolatról árulkodnak.

A palota közölte: független kutatás folyik a brit monarchia és a transzatlanti rabszolga-kereskedelem közötti történelmi kapcsolatok feltárására. A kutatást a királyi ház támogatja, hozzáférést biztosít a gyűjteményekhez és a feljegyzésekhez, köztük a királyi levéltárhoz – írja a Sky News.

"A kérdést Őfelsége mélységesen komolyan veszi. Ahogy Őfelsége a nemzetközösség kormányfőinek tavalyi ruandai fogadásán mondta: »Nem tudom leírni személyes fájdalmam mélységét, amelyet oly sokak szenvedése miatt érzek, miközben egyre jobban megértem a rabszolgaság tartós hatását.« A folyamat Őfelsége trónra lépése óta lendületesen és eltökélten folytatódik" – áll a Buckingham-palota közleményében.

A kutatás, amelyet a palota nagyon komplexnek nevez, 2026-ban zárulhat.

A The Guardian tulajdonosa, a Scott Trust nemrégiben nyilvánosan kért bocsánatot, miután egy független kutatás feltárta saját kapcsolatait a rabszolgasággal. A lap által közzétett dokumentum a Királyi Afrikai Társaság és III. Vilmos király közötti kapcsolatokat mutatja be.

Az 1689-ből származó dokumentum szerint Edward Colston, a társaság kormányzója 1000 font értékű részvényt ad át az akkori uralkodónak, III. Orániai Vilmosnak. Colston szobrát 2020-ban Bristolban ledöntötték és a városi kikötő öblébe lökték egy Black Lives Matter-megmozduláson. A Királyi Afrikai Társaságnak ő volt a kormányzóhelyettese a levél elküldésének idején. A társaság több százezer embert vitt Afrikából Európába rabszolgának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×