eur:
394.92
usd:
367.45
bux:
71454.52
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Robogósok, figyelem: jöhet a gyakorlati vizsga és a 16 éves korhatár

Új, szigorúbb szabályok uniós bevezetését javasolja a motorosokra és a robogsokra az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács.

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) jelentése szerint 2021-ben 3891 ember halt meg motorkerékpárral vagy mopeddel az EU-ban. Ez a szám 25 százalékkal alacsonyabb, mint egy évtizeddel korábban, de ugyanebben az időszakban az egyéb közúti halálesetek száma harmadával csökkent – írja a Portfolio.

A halálesetek alacsonyabb számához hozzájárulhattak az uniós engedélyezési követelmények 2013-as szigorításai, amikor a legerősebb motorkerékpárok számára a teljes jogosítvány megszerzéséhez több lépcsőfokot hoztak létre.

Az EU-ban a segédmotoros kerékpár vezetéséhez ajánlott alsó korhatár most 16 év, de több országban még mindig lehet 14 évesen, gyakorlati vizsga nélkül vezetni, így Magyarországon is. A szervezet szerint

a gyakorlati vizsgát kötelezővé kellene tenni, és minden országban alkalmazni kellene a 16 éves vagy annál magasabb ajánlott alsó korhatárt.

Emellett azt is ajánlja a szervezet, hogy gyakrabban kellene ellenőrizni, hogy a motorkerékpárokat és segédmotoros kerékpárokat nem alakították-e át nagyobb sebességre, erre az Európai Bizottság várhatóan még idén javaslatot tesz.

Ezenkívül fokozni kellene a gyorshajtó motorosok ellenőrzését és javítani a sisakhordási fegyelmet. A személygépkocsik, kisteherautók és teherautók gyártóinak is javítaniuk kellene a motorkerékpárosok észlelését olyan biztonsági technológiák segítségével, mint az automatikus vészfékezés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×