eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi csángó zarándokok Gyimesfelsőloknál 2018. május 19-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Egyre több csángó "jön ki a fényre"

Egyre több csángó vallja magát magyarnak Bákó megyében.

Igény van a magyar kulturális rendezvényekre Moldvában, ezeknek is köszönhető, hogy bátrabban vállalják identitásukat a moldvai csángómagyarok - közölte Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke annak kapcsán, hogy szombaton Bákóban ismét megszervezik a csángó települések közös farsangbúcsúztató rendezvényét.

A moldvai csángómagyar szervezeteket tömörítő szövetség elnöke emlékeztetett, hogy a felnőtt hagyományőrzők két év kényszerszünet után gyűlnek össze újra szombaton Bákóban, és épp a járvány mutatta meg, mily nagy igény van a rendezvényre. "Akkor kezdtük értékelni igazából, a településekről akkor jöttek a visszajelzések, hogy mennyire jó volt, amíg meg lehetett szervezni" - mondta az MTI-nek. Az MCSMSZ elnöke szerint a rendezvény jó alkalom arra, hogy a különböző moldvai településeken élők találkozzanak, kapcsolatokat, barátságokat alakítsanak ki, megismerjék egymás énekeit, táncait.

A csángómagyar kultúra szempontjából fontos Moldvában is "mozogni" - mondta az elnök, aki szerint a találkozók iránti igényt mutatja, hogy ma már 1200-an is regisztrálnak egy-egy rendezvényre.

"Elmondhatjuk, hogy az emberek a megye és a régió szintjén is bátrabbak az első évekhez képest" - jelentette ki Pogár László, aki szerint ez a moldvai településeken a magyar kormány támogatásával zajló magyar oktatási programnak, valamint a számos kulturális rendezvénynek is köszönhető.

Az eredményeket nem látni azonnal, akár egy évtizednek is el kell telnie, egy generáció felnőjön, hogy megmutatkozzanak, de ma már egyértelmű a fejlődés - mondta. "Mindent meg kell tennünk, hogy még jobban felerősödjön, még bátrabban vállalják az emberek a csángó identitásukat" - jelentette ki.

Pogár László kifejtette: a magyar oktatási programban 1800 gyerek vesz részt 34 moldvai településen bölcsődétől nyolcadik osztályig. A csíkszeredai csángó kollégiumban is van 54 középiskolás, aki a város magyar iskoláiban tanul, és 70 körüli a Bákóba ingázó csángó magyar középiskolások száma.

A moldvai csángó falvakban ösztöndíj- és étkeztetési program, illetve számos iskolán kívüli tevékenység zajlik. Többek között a helyi népdalokat, -táncokat is itt sajátítják el a gyerekek, és hagyományos hangszeroktatás is van.

Pogár László megerősítette: a fejlődést a 2021-es népszámlálás előzetes eredményei is visszatükrözik,

tavaly Bákó megyében 353 személlyel többen vallották magukat magyarnak, mint 2011-ben

(akkor 4208, tavaly 4561 volt ez a szám). Ez nem a demográfiai folyamatok eredménye - mondta -,Románia többi megyéjéhez hasonlóan Bákó megyében is fogy a népesség, hanem azé, hogy a csángók inkább vállalják magyar identitásukat - hangsúlyozta Pogár László.

A moldvai csángómagyarok farsangzáró rendezvényét szombaton 17 órától tartják Bákóban, a részvevők számát és a kulturális kínálatot tekintve ez az egyik legkiemelkedőbb moldvai magyar rendezvény - írják meghívójukban a szervezők. A program elnevezése - Csontkirály és Babkirály - a farsang utolsó napjához, húshagyó keddhez kapcsolódik: több csángómagyar faluban húshagyó kedden este meséltek az öregek arról, hogy éjfélkor Csontkirály és Babkirály megküzd egymással, és a küzdelem Babkirály, a böjt győzelmével végződik.

"Így a rendezvénnyel alkalmat teremtünk arra, hogy a falvak felnőtt hagyományőrző csoportjai a hasonló és mégis különböző táncaikat, zenéjüket és énekeiket bemutathassák egymásnak és a közönségnek, valamint hogy a közös ünnepből, mulatságból erőt merítsenek a küzdelmes mindennapokhoz" - áll a meghívóban.

A rendezvényen a budai Szályka Rózsa, a diószéni Csenderes, a dumbravéni Gyöngyvirág, a klézsei Küs Klézse Szárnya, a külsőrekecsini Félöves, a háromkúti, a kosteleki, a lábnyiki és az újfalusi hagyományőrző csoportok, a hangszeres népzeneoktatási program ifjú zenészei és erdélyi vendégként a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház lép színpadra. A talpalávalót moldvai, erdélyi és magyarországi zenészek biztosítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×