eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az Európai Parlament emblémája Brüsszelben 2022. december 13-án. Eva Kaili görög szocialista képviselőt, az Európai Parlament alelnökét korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Új etikai bizottság felállításról is tárgyal az Európai Parlament

A héten Strasbourgban ülésezik az Európai Parlament, amelynek napirendjén energetikai, ipari, jogi és pénzügyi témák is szerepelnek. De külön hangsúlyt helyeznek az orosz-ukrán háború közelgő egyéves fordulójára is.

Az ülés első napja rögtön egy aktualitással indul: a parlament kielemzi a törökországi földrengésre adott uniós segítség eredményességét és megvitatja a katasztrófakezelés további irányait. A hétfői napirenden szerepel az orosz fosszilisektől való függetlenség kérdése, azon belül is a REPowerEu energiaügyi intézkedéseinek a nemzeti helyreállítási tervekbe való beépítése.

Emellett szó lesz az NGO-knak nyújtott európai uniós támogatásokról, az EU-n belül más tagállamokba költözők szavazati jogának megerősítéséről, valamint megszavazhatják azt a javaslatot, amely a politikai hirdetések átláthatóságát és célzottságát kívánja a jövőben szabályozni.

Kedden a parlament várhatóan zöld utat ad az új személygépkocsikra is könnyű haszongépjárművekre vonatkozó, 2035-től érvényes, nulla szén-dioxid kibocsátási szabályoknak. Szintén ezen a napon döntenek a külföldi beavatkozást vizsgáló INGE különbizottság mandátumának meghosszabbításáról.

Tárgyalnak egy, az uniós intézményektől független, etikai testület felállításáról,

meghallgatják Várhelyi Olivér uniós biztost a bővítési politika jelenlegi állásáról, valamint megvitatják azt az időközi jelentést is, amely lehetővé tenné az Európai Unió számára, hogy a tagállamok teljes egyetértése nélkül is ratifikálhassa az Isztambuli Egyezményt.

A plenáris ülés szerdai napján az egy éves évfordulóhoz közeledő orosz-ukrán háború lesz terítéken. A képviselők a Tanács és a Bizottság jelenlétében vitatják meg az elmúlt egy év történéseit.

Értékelik az unió háborúra tett válaszlépéseit

és meghatározzák azokat a Kijevet támogató intézkedéseket, amelyekkel egyben minimalizálni lehet az EU gazdaságára gyakorolt hatásait.

Az európai parlamenti képviselők még ugyanezen a napon véleményezik a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen felé a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervre vonatkozó javaslatot. Csütörtökön pedig szavaznak az ipari versenyképesség, a kereskedelem és a minőségi munkahelyek fellendítését célzó uniós stratégiáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×