eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Mentőalakulatok tagjai kutatnak túlélők után egy lakóház romjai között a délkelet-törökországi Adanában 2023. február 8-án. Két nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 9500-at.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Percről percre fogy az idő – a magyar máltai mentőcsapat Szíriában ma négy túlélőt talált

Óráról órára fogy az idő, négy túlélő mellett már csak halottakat talált a helyiekkel együttműködve Szíriában Magyar Máltai Szeretetszolgálat mentőcsapata – tájékoztatott a helyszínről Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetője.

Jelenleg Aleppó felé tartunk, most juttattuk el azt a komplex mobil egészségügyi szolgálatot Latakia városába, amellyel megkezdődik a szeretetszolgálat szíriai jelenléte a Hungary Helps program támogatásával és közreműködésével – adott helyzetjelentést az InfoRádióban Solymári Dániel.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetője arról számolt be, hogy a 2011-ben kitört szíriai háborúban a nagyvárosok épületei nagyon meggyengültek, szerkezetük instabillá vált, és

az egyébként is gyengébb szerkezetű közel-keleti épületek gyakorlatilag kártyavárként omlottak össze,

a földrengés a földdel tette egyenlővé őket.

A helyzetet nehezíti, hogy az országban nincs üzemanyag, még a szeretetszolgálat autóiba is másfél literes palackokban kellett összegyűjteni a benzint, emellett az utak nagy része le van zárva, így csak hatalmas kerülőkkel lehet közlekedni. Emellett fagypont alatt van a hőmérséklet, az utcákon fagyoskodnak a hajlék nélkül maradt emberek, de akiknek sátorban jut szállás, ott is hideg van, mert áram híján fűteni sem lehet.

"Borzasztóan alacsony az egyes kárhelyeken zajló munka hatékonysága. A nagyvárosok kisebb gócpontjaiban zajlik a mentés, egyes városrészek szinte megsemmisültek, tömbök, illetőleg lakónegyedek pusztultak el, omlottak össze" – beszélt sokkolóélményeiről a segélymunkás, és hozzátette, egyelőre azon dolgoznak, hogy felosszák a véges erőforrásokat, mert a szankciók miatt nem dolgoznak a területen nemzetközi segélyszervezetek.

"A helyiek kézi erővel szedegetik ki az életben maradottakat vagy az elhunytakat a kövek alól,

amelyeket darabonként próbálnak leemelni egymásról – mondta Solymári Dániel. – A szíriaiak kilátástalannak érzik a helyzetüket,nem látják, hogyan tudnak önerőből talpra állni, hiszen az országban rengeteg belső probléma van, s mintegy kegyelemdöfés érkezett ez a földrengés."

A remény napról napra, óráról órára fogy, a máltaiak Latakiában kezdték el a segélymunkát, és a szír kollégáikkal együtt szerdán négy túlélőt találtak, de már többségében csak holttesteket emelnek ki a segítő csapatok az egyes kárhelyeken a romok alól.

"Ez versenyfutás az idővel, napközben is fagypont alatt van a hőmérséklet, éjszaka zuhogott az eső, ebben a valóságban kellene, hogy túléljék a romok alatt a sérültek, amire már kevés az esély" – mondta Solymári Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×