eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Christine Lambrecht védelmi miniszter a német hadsereg különleges alakulatának gyakorlatozását tekinti meg a bevetési egység parancsnokságán (KSK) a Baden-Württemberg tartományban fekvő Calwban 2022. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Szakértő: férfi-női ígérete csapdába ejtette Olaf Scholz kancellárt

A német szövetségi kormány vezetője hamarosan bejelentést tesz a "női védelmi tárca" következő vezetőjének személyéről, aki lehet, hogy mégis férfi lesz, de akkor az egy bejelentés tulajdonképpen kettő lesz. A részleteket Bauer Bence mondta el az InfoRádióban.

13 hónap után távozik tisztségéből Christine Lambrecht német védelmi miniszter – írta a BBC. A szociáldemokrata politikus által kiadott közlemény szerint ő kérte felmentését Olaf Scholz kancellártól.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója az InfoRádióban a politikus távozásának okairól elmondta, miniszterségét szakértők szerint botrányok jellemezték, és egyébként sem volt túl felkészült politikus.

"A kezdetekkor – és ez Németországban szokatlan – a közigazgatási államtitkárát még érkezése előtt lecserélte. Májusban a Bundeswehr helikopterével ment nyaralni a fiával, és végül is az összes botrányt az tetőzte, hogy most, januárban egy szilveszteri, újévköszöntő videó került nyilvánosságra, rossz minőségben vették fel, a miniszter pedig rosszul kommunikál, félreérthetően fogalmaz rajta" – sorolta Bauer Bence.

Hogy maga a miniszter asszony hogyan indokolt?

"A személye körüli mediális visszhangban nem tudja betölteni a feladatát"

– idézte a szakértő.

A helikopterezés után sok bírálatot kapott a Bundeswehr is, annak kapcsán, hogy haderőfejlesztésre épp most költ el Németország 100 milliárd eurót. Ennek kapcsán elmondta, a pénz nyomai egyelőre nagyon nem látszódnak, nagyon lassan halad a program, a minap be is jelentették, hogy az ígért Leopard harckocsikat csak később tudják legyártani.

"Lambrecht asszonynak nagy lehetősége lett volna, hogy ezzel az óriási, látatlan büdzsével magabiztosan formálja a hadsereget, és az imidzsét is javítsa, de nem használta ki, inkább az látszott rajta, hogy nem igazán érti a matériát, és nem is volt túl népszerű.

Ezzel elődjei útjára lép, Ursula von der Leyen és Annegret Kramp-Karrenbauer útjára"

– fejtegette.

Ki lehet az utód? Mivel Olaf Scholz kancellár ragaszkodik a férfi-női egyensúlyhoz a kormányban, ismét egy nőnek kell következnie. De vajon így lesz-e?

"Nagyon valószínű. Amikor Christine Lambrecht védelmi miniszter lett, akkor viszont a tárcának még messze nem volt akkora jelentősége, mint most" – célzott az ukrán-orosz háborúra. "Gyors döntésekre van szükség.

  1. Csütörtökre bejelentkezett még a régi miniszterhez az amerikai védelmi miniszter,
  2. pénteken Németországban tanácskoznak a NATO védelmi miniszterei, és
  3. a Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról német döntésre van szükség"

– sorolta.

Bauer Bence szerint csapdahelyzetet teremt ugyanakkor Olaf Scholz számára, hogy korábbi ígéretének megfelelve nőt kell kineveznie, mivel "nagyon kevés a Szociáldemokrata Pártban az olyan politikusnő, szakértő, aki ezt a pozíciót be tudná tartani. Sok névről lehet hallani, ezek spekulációk, de

Olaf Scholz keddre már bejelentést is ígért a személyi kérdésben".

Ha férfit neveznének ki, akkor viszont pozíciócserével oldanák meg a dolgot a kutató szerint a kabineten belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×