eur:
392.53
usd:
362.46
bux:
72135.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A tálibok rajtaütöttek az ISIS több kabuli rejtekhelyén Fotó: Alarabiya News
Nyitókép: Fotó: Alarabiya News

Rengeteg halottja van egy afgán fővárosi öngyilkos merényletnek

Kabulban a külügyi tárca székhelyénél történt a tragédia.

Mintegy húsz-huszonöt áldozata lehet egy öngyilkos merényletnek, amely a kabuli külügyminisztérium közelében történt szerdán - írta az AFP francia hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva.

Dzsamsed Karími, az AFP sofőrje elmondta, hogy autójában várakozott, amikor felfigyelt egy férfira, akinek vállán Kalasnyikov volt, és táskát cipelt. A férfi elhaladt Karími autója mellett, majd néhány másodperc múlva hangos robbanás hallatszott.

Karími szerint húsz-huszonöt áldozata lehet az öngyilkos merényletnek, de a halottak és a sebesültek számát nem tudta pontosan megmondani.

A robbanás tényét Halíd Zadran, a kabuli rendőrség szóvivője is megerősítette, hozzátéve, hogy a merényletnek áldozatai is vannak.

A támadás után a helyszínen készített és a közösségi oldalakon közzétett felvételeken több holttest látható.

A robbanásra egy ellenőrzőpontokkal körülvett környéken került sor, ahol több minisztérium és nagykövetség található. A merénylet időpontjában nagy volt a forgalom a közterületen.

Bár az afganisztáni biztonsági helyzet jelentősen javult a tálibok 2021-es hatalomátvétele után, az elmúlt hónapokban számos pokolgépes merényletre került sor, amelyek többségét az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet helyi csoportja követte el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×