eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ryanair Boeing 737-8AS takes off from PRG Airport
Nyitókép: RafalSzmidt/Getty Images

Megdöbbentő adat mutatja a 2022-es légi káoszt

Európában tavaly az utasszállító repülőgépek jelentős része késésekkel közlekedett, majdnem minden harmadik utasnak pontatlanul indult a gépe a légi utasok jogaival foglalkozó, németországi székhelyű vállalat, az AirHelp kutatása szerint.

A késések és a járatkiesések a 2022-es évben mintegy 244 millió embert érintettek Európában, ami az összesen repülőre szállt 795 millió légi utas 31 százalékát jelenti. A késésekkel érintettek aránya a koronavírus-világjárvány előtti évben, 2019-ben csak 24 százalék volt, amikor a kiszolgált utasok száma még jóval magasabb, 1,12 milliárd volt. A pontatlanságok tehát ráadásul úgy váltak gyakoribbá a tavalyi évre, hogy a légi utasszállítók - a pandémia előtti időszakhoz képest - még mindig ritkított menetrenddel közlekednek.

Tomasz Pawliszyn, az AirHelp vezetője elmondta, hogy különösen a nyári időszakban vált világossá, hogy a repülőterek és a légitársaságok nincsenek felkészülve a légi közlekedés járvány utáni ismételt felpörgésére.

A repülővel nyaralni utazók mintegy 40 százalékát érintették késések a repülőtereken.

Pawliszyn szerint 2023-ra sem várható javulás ezen a téren, mert a munkaerőhiány továbbra is komoly gondot okoz, és sztrájkok is nehezítik a légi közlekedést.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×