eur:
394.82
usd:
367.54
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
2022. december 14-i kép egy új euróérméről, amelyen Nikola Tesla feltaláló arcmása látható a horvát jegybank zágrábi székházában. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euró. Horvátoszágban kezdetben 1,2 millió, 33 darab euróérmét tartalmazó csomagot bocsátanak rendelkezésre, a száz kunára becserélhető „kezdőcsomag” összesen 13,28 euró értékű érmét tartalmaz. Euróval hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január első két hetében még hivatalos fizetőeszköznek számít.
Nyitókép: MTI/AP/Armin Durgut

Új világ Horvátországban: van, aki tart az eurótól

Az ország uniós csatlakozásának tizedik évfordulóján vezette be a közös valuta használatát.

Horvátország a 20. állam, melynek hivatalos fizetőeszköze lett az euró, és a 27. csatlakozója a belső határoktól mentes schengeni övezetnek. Az ország stratégiai célja volt a két mérföldkő elérése - szakértők szerint az euró bevezetése megvédheti a horvát gazdaságot, miközben a világszerte emelkedő infláció kilőtte az élelmiszer- és üzemanyagárakat - írja a The Guardian.

A határok megnyitását a legtöbb horvát üdvözölte, de vannak, akik attól tartanak, hogy az euróra való átállás az átváltási kerekítések miatt drágábbá teszi az életet.

"Nehéz lesz, a magas árak még magasabbra nőnek"

- vélekedett Ivana Toncic zágrábi tanár. Marko Pavic, egy utazási iroda dolgozója szerint ugyanakkor elit klubhoz csatlakoznak most a horvátok.

"Az euró már eddig is értékmérő volt - pszichológiailag ez nem újdonság -, míg a schengeni csatlakozás fantasztikus hír a turizmus számára" - mondta.

Az euró használata már széles körben elterjedt Horvátországban. A bankbetétek mintegy 80 százaléka euróban denominált, Zágráb fő kereskedelmi partnerei az euróövezetben vannak.

Horvátország inflációs rátája novemberben elérte a 13,5 százalékot, míg az euróövezetben 10 százalék volt.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy az euróövezeten kívüli valutával rendelkező keleti EU-tagállamok, például Lengyelország vagy Magyarország, még inkább ki voltak téve a megugró inflációnak.

Horvátországnak a schengeni térséghez való csatlakozása várhatóan lendületet ad az adriai ország kulcsfontosságú idegenforgalmi ágazatának, amely a GDP 20 százalékát adja. A Szlovéniával és Magyarországgal közös 73 szárazföldi határátkelőhelyen korábban hosszú sorok álltak. A repülőtereken azonban technikai problémák miatt

csak március 26-án szűnnek meg a határellenőrzések.

Horvátország továbbra is szigorú határellenőrzéseket fog alkalmazni keleti határain a szomszédos, nem uniós tag Boszniával, Montenegróval és Szerbiával szemben.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×