eur:
394.9
usd:
367.72
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
MITROVICA, KOSOVO - DECEMBER 29: A view of the roadblock in Rudare, Mitrovica north, Kosovo on December 29, 2022. Serbias President Aleksandar Vucic announced that tensions between Belgrade and Pristina are expected to diffuse after weeks of violent protests against Pristina authority. (Photo by Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency/Getty Images

Lépett Koszovó, csöppnyit enyhült a feszültség

Újraindult a forgalom csütörtökön a szerb-koszovói határ legnagyobb, medarei átkelőhelyén.

A koszovói hatóságok néhány órával azután nyitották meg az átkelőt, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette a koszovói szerbek által felépített barikádok lebontását. Az úttorlaszok jelentős része csütörtök délelőtt még a helyén volt, így a többi határátkelő továbbra is zárva van, de a torlaszok eltávolítása megkezdődött.

A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség december 10. óta tiltakozott a határátkelőkhöz vezető utak elzárásával a koszovói kormány azon bejelentése miatt, hogy a koszovói rendőrség letartóztatta egy volt szerb tagját.

A volt rendőr a hatóságok szerint választási tisztségviselőkre támadt, és tettét azzal indokolta, hogy a hatóságok továbbra is le akarják cserélni a függetlenség kikiáltása előtt kiadott szerb rendszámtáblákat, amit a koszovói szerbek nem hajlandóak végrehajtani.

Az utóbbi napokban az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt nyomást gyakorolt a két országra annak érdekében, hogy csökkenjen a szerb hadsereg készültségbe helyezése óta kialakult feszültség, ami a tervezett rendszámtáblacsere miatt alakult ki.

Koszovó északi részén mintegy 50 ezer szerb él, akik nem ismerik el a pristinai kormányt, és továbbra is Belgrádot tartják fővárosuknak. A többségében albánok lakta Koszovó 1998-ig Szerbia egyik tartománya volt, majd a függetlenségének kikiáltása után kirobbant háború után 1999-ben vált független állammá.

(A nyitóképen: Útlezárás a koszovói Mitrovica északi részén, Rudare településnél 2022. december 29-én.)

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×