eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
two young businessmen shaking hands
Nyitókép: Peshkova/Getty Images

A szankciókkal kapcsolatos bűnügyi következményeket javasolt az EB

Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság közleményében javaslata elfogadásának szükségességét azzal indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai háború rámutatott: rendkívül fontos a szankciók teljes mértékű végrehajtása és annak biztosítása, hogy "a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő".

A javaslat közös uniós szabályokat határoz meg, amelyek megkönnyítik a korlátozó intézkedések megsértésével kapcsolatos nyomozást, büntetőeljárás indítását és az azonos szintű büntetést valamennyi tagállamban. Megszünteti a meglévő joghézagokat, és növelik az uniós szankciók megsértésének elrettentő hatását - írták.

Az Európai Bizottság egyebek mellett

  • büntetné a pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását a szankciós jegyzékbe vett személyek, szervezetek vagy szervek számára.
  • büntetné a listázottak unióban tárolt pénzeszközei befagyasztásának elmulasztását, valamint
  • büntetné a szankcionáltak beengedését valamely tagállam területére.
  • Tiltaná az üzletkötést minden olyan unión kívüli országgal, amelyek uniós korlátozó intézkedések hatálya alá tartoznak, továbbá
  • tiltaná minden olyan áru vagy szolgáltatás kereskedelmét, amelyek behozatala, kivitele, eladása, vétele, átruházása, tranzitja vagy szállítása tilos vagy korlátozott.
  • Tilos lenne minden tiltott vagy korlátozott pénzügyi tevékenység végzése, és szolgáltatások nyújtása a szankcionáltak részére.

A büntetések mértékére közös normák vonatkoznának. Bűncselekménytől függően az adott személyre maximálisan kiszabható büntetési tétel legalább öt év szabadságvesztés lehet. A társaságok, illetve a jogi személyek a határozatot megelőző üzleti évben elért teljes forgalmuk legalább 5 százalékát kitevő bírsággal lennének sújthatók.

A javaslatot most az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő tanács fogja megvitatni rendes jogalkotási eljárás keretében.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×