eur:
395.38
usd:
368.51
bux:
0
2024. július 2. kedd Ottó
Candles Burning at Night. White Candles Burning in the Dark with focus on single candle in foreground
Nyitókép: Lukasz Kochanek/Getty Images

Meghalt egy bebörtönzött afrikai diák az ukrán fronton, Oroszország magyarázkodhat

Zambia magyarázatot követel Oroszországtól arra, hogy hogyan eshetett el az ukrajnai fronton egy Oroszországban elítélt és börtönbüntetését töltő zambiai diák, aki szeptemberben halt meg a háborúban.

A lusakai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Lemekhani Nyirenda haláláról szeptemberben értesítette Oroszország a zambiai hatóságokat, de egyéb részletet nem közöltek. Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter tájékoztatása szerint Nyirenda Moszkva egyik külvárosában ült börtönben az orosz törvények megsértése miatt, de azt nem közölte, hogy pontosan miért ítélték el.

Az apja szerint 23 éves fia atomenergetikai mérnöknek tanult Moszkvában, futárként dolgozott, és kábítószerbirtoklásért ítélték el. Elmondása szerint egy ügyfelétől kapott tiltott szert tartalmazó csomagot, de a feladót a rendőröknek nem sikerült előkeríteniük, ezért a fiát 9 év és 6 hónap börtönre ítélték Oroszországban.

"A zambiai kormány sürgősen tájékoztatást vár az orosz hatóságoktól annak körülményeiről, hogy egy Moszkvában börtönben ülő zambiai állampolgárt hogyan verbuválhattak, hogy Ukrajnában harcoljon" - hangoztatta Kabuko.

"A börtönbüntetését töltötte, amikor besorozták, hogy menjen és harcoljon Ukrajnában, de nem tudjuk, ki sorozta be" - mondta Edwin Nyirenda, az elesett diák apja.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
NGM-államtitkár: a bankok az állampapír-portfolió átrendezésével további extra profitra tettek szert

NGM-államtitkár: a bankok az állampapír-portfolió átrendezésével további extra profitra tettek szert

A kormány 2023-ban az önfinanszírozás megerősítése és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése érdekében négy terelőintézkedésből álló programot hirdetett meg. A négy elemből álló intézkedéscsomag három eleménél teljesültek a kormány elvárásai és a kitűzött célok. Ezek közül mindenképen kiemelendő a kormányzati beavatkozás következtében a befektetési alapoknál látott állampapír-állománybővülés. A terelőintézkedések negyedik elemével kapcsolatban azonban a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások extraprofitadó fizetési kötelezettségük csökkentésének lehetőségével szembeni kormányzati elvárás - vagyis, hogy 1 300 milliárd forinttal növeljék állampapír-állományukat - a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ez idáig csak részlegesen teljesült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×