eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A kínai állami COMAC repülőgépgyártó vállalat újonnan kifejlesztett C919-es keskenytörzsű utasszállító gépe a levegőbe emelkedik a 14. Kínai Nemzetközi Repüléstechnikai és Űrhajózási Kiállításon a dél-kínai Kuangtung tartománybeli Csuhajban 2022. november 9-én. A COMAC (Commercial Aircraft Corp of China) 2008-ban kezdte meg a Boeing és az Airbus száznál több ülőhelyes modelljeivel konkuráló egyfolyosós C919 fejlesztését.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Máris óriási megrendelést kapott a Boeing–Airbus-konkurens kínai repülőgépgyár

Nagyszabású légi bemutatón mutatkozott be kedden a C919-es, az első kínai gyártmányú, keskeny törzsű közepes repülőgép, első ízben azóta, hogy gyártását engedélyezték a kínai hatóságok.

Az állami tulajdonban lévő COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China) cég által épített egyfolyosós, ikerhajtóműves repülőgép a Kína déli részén fekvő Zsuhaiban megrendezett Kínai Nemzetközi Légi és Űrhajózási Kiállítás kifutópályájáról szállt fel, majd több száz néző felett körözött a felhős égbolton.

A most kifejlesztett C919-es típus célja, hogy felvegye a versenyt az olyan külföldi géptípusokkal, mint az Airbus A320-as vagy a Boeing 737 MAX. A kínai remények szerint a COMAC jelentheti majd a harmadik opciót a száznál több ülőhelyes repülőgépek piacán.

Kína azt reméli, hogy ez a helyben gyártott utasszállító repülőgép segít csökkenteni a külföldi gyártóktól való függőségét a légiközlekedésben - annak ellenére, hogy a repülőgép csúcstechnológiájú rendszereinek és alkatrészeinek nagy része külföldről származik.

A gép első üzemeltetője az állami tulajdonú China Eastern Airlines légitársaság lesz, amely tavaly márciusban öt C919-es repülőgépre adott le megrendelést.

A Csuhai légivásáron azonban hét kínai lízingcég összesen 300 darab C919-es megrendeléséről írt alá szerződést a COMAC gyártóval. Közülük öt cég egyenként 50-50 járművet szeretne - írja az airportal.hu.

A COMAC kedden közzétett jelentése szerint a kínai légiközlekedési piac a következő két évtizedben 9284 utasszállító repülőgéppel bővül. Kína nemzeti flottája 2041-re meghaladja a tízezer repülőgépet, ami a globális utasszállító repülőgépflotta 21,1 százalékát teheti ki, ezzel a kínai válik a világ legnagyobb egységes légiközlekedési piacává.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×