eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Ebrahim Raiszi iráni elnök beszédet mond az Egyesült Államok egykori teheráni nagykövetségénél tartott tüntetésen 2022. november 4-én. Az iszlám forradalmárok 1979-ben ezen a napon foglalták el a nagykövetség épületét, ahol azóta minden november 4-én Amerika-ellenes megmozdulást tartanak. Az Egyesült Államok teheráni külképviseletét a svájci nagykövetség erre kijelölt részlege látja el.
Nyitókép: Vahid Szalemi

Súlyos büntetéseket kérnek az ellenzéki tüntetőkre Iránban

Az iráni parlament elsöprő többséggel elfogadott nyilatkozatban követelt súlyos büntetéseket az ország igazságszolgáltatásától az őrizetbe vett tüntetőkre - közölte a helyi sajtó.

Az előterjesztést 227 képviselő támogatta a 290 tagú törvényhozásban, amelyben keményvonalas és konzervatív politikusok vannak többségben.

A nyilatkozat támogatói az országos tömegtüntetések résztvevőit "Isten elleni háborúval" vádolják, ami az iszlám törvénykezés szerint akár halállal is büntethető cselekménynek számít.

"Amerika és más ellenségek nyíltan színre léptek a zavargások során és vállalták a felelősséget a felfordulás keltésével és szervezésével kapcsolatban" - olvasható az IRNA hivatalos iráni hírügynökség által közzétett dokumentum szövegében.

A teheráni vezetés már korábban is ellenségeit vádolta a hetedik hete tartó kormányellenes tüntetések miatt, amelyeket a 22 éves Mahsza Amini őrizetben bekövetkezett halála váltott ki. Az erkölcsrendészet azért intézkedett ellene, mert megsértette a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

Az iráni igazságszolgáltatás szintén jelezte, hogy nem lesz engedékeny.

A mostani nyilatkozat esetében egy felhívásról van szó, s nem valószínű, hogy halálbüntetéseket hajtanának végre ez alapján.

A nap folyamán az ország észak-nyugati részében biztonsági erők tüzet nyitottak tüntetőkre és könnygázt is bevetettek tömegoszlatásra. Az emberek egy tömegtüntetésen életét vesztő helyi kurd nő halála miatt vonultak az utcákra. A tiltakozók állítólag megtámadták Marivánban a város parlamenti képviselőjének irodáját is. Az oslói székhelyű Hengav jogvédő szervezet szerint több tucat aktivista megsebesült, s félő, hogy halottak is vannak.

Vasárnap diáktüntetések is voltak az ország tizenkét egyetemén, a többi között Rast és Amol városokban is. Többen azt skandálták az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjére, Ali Hameneire utalva, hogy "halál a diktátorra".

A megmozdulások kirobbanása óta több mint 14 ezer embert állítottak elő jogvédők szerint. Az aktivisták által működtetett HRANA hírügynökség szerint eddig 318 tüntető vesztette életét, köztük 49 fiatal és a biztonsági erők 38 tagja. Az állami sajtó ugyanakkor 46 biztonsági ember haláláról tud a megmozdulásokkal

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Megtorlást tervez Izrael hadserege, Amerika tagadja az offenzíváról szóló hírt - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×