eur:
393.11
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jair Bolsonaro brazil elnök a lakossági gáztámogatásról szóló tárgyaláson Brazíliavárosban 2021. december 2-án. Bolsonaro megerősítette, hogy nem fogja bevezetni az “oltási útlevelet” az országban, szerinte “a szabadság mindenek felett áll” és egyéni döntés joga a koronavírus elleni oltás felvétele. Az Egyesült Államok után Brazíliában haltak meg a legtöbben a járvány következtében, az áldozatok száma meghaladja a 615 ezer főt.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Megtörte a csendet a leváltott brazil elnök

Megkezdődik a hatalom átadása, de Jair Bolsonaro nem ismerte el Lula da Silva választási győzelmét.

A BBC hírportálja kedd este megírta, Brazília elnöke vasárnapi választási veresége óta először nyilatkozott.

Köszönetet mondott a választóknak, különösen, akik rá szavaztak, ám választási vereségét nem ismerte el, noha az eredményt nem vitatta, amitől sokan tartottak előzőleg.

A Bolsonaro-igazgatás vezérkari főnöke, Ciro Nogueira a közléskor azt tette hozzá, hogy megkeződik a hatalomátadás folyamata a választásokon győztes (51:49) baloldali Lula da Silvának.

Jair Bolsonaro azt is mondta, hogy korábban is tiszteletben tartotta az alkotmányt, ez pedig továbbra is így marad.

Támogatói országszerte egyébként tiltakoznak a bejelentett eredménnyel szemben, útakadályokat építettek sokfelé, például a Sao Pauló-i reptérre vezető út használata is ellehetetlenült.

Korábban szokatlan volt, hogy a vesztes aspiráns nem gratulál a győztesnek.

Lula 2023 legelején tehet esküt, de már megkezdte az egyeztetéseket, telefonált már az amerikai és francia elnökkel is, valamint a német kancellárral - írja a BBC.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×