eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels

Irakban elismerik a gázégetéshez köthető rákkeltő hatást

Jassem al-Falahi környezetvédelmi miniszter mondta ki, hogy az olajkitermeléshez köthető környezetszennyezés felelhet a mezők környékén nagyobb arányban előforduló rákbetegségekhez.

A Bászra városának közelében található olajmezők környékén élő közösségekben emelkedett a leukémia kockázata, állapította meg a BBC Arabic oknyomozása a közelmúltban. A helyiek azt gyanítják, hogy a gázégetés gyakorlata lehet a felelős ezért: a gáz égestése közben olyan rákkeltő vegyületek is felszabadulnak, mint a benzol.

A BBC cikke megjegyzi, hogy a miniszteri szintű beismerés amellett történt meg, hogy Irakban írásban tiltotta meg a miniszterelnök azt, hogy bárki elismerje az olajipar felelősségét az ügyben. A környezetvédelmi miniszter szavai ráadásul ellentmondanak annak, amit az olajügyi miniszter, Ihsan Abdul-Jabbar Ismail állított. Ő cáfolta, hogy bármilyen jellegű kapcsolat lehetne a megbetegedések és az olajkitermelés között.

Az érintett közösségek régóta gyanították, hogy a köreikben látványosan gyakran előforduló leukémiás esetek összefüggésben vannak a gázégetéssel. A gázégetés során szén-dioxid, metán és korom terjed a légkörben.

A BBC oknyomozása keretében a szennyezésnek kitett közösségek tagjait vizsgálva azt találta, hogy rákkeltő hatású kémiai anyagoknak vannak kitéve.

Al-Falahi a BBC-nek adott interjúban elismerte azt is, hogy az olajminisztérium korábban megtiltotta neki, hogy szennyezettségi méréseket végezzenek a legnagyobb olajmező, Rumalia közelében. Itt több gázt égetnek el, mint bármely más olajmezőnél. A terület tulajdonosa az iraki kormány.

A BBC Arabic stábjától is megtagadták a belépési engedélyt, hogy forgathassanak Rumailában a vizsgálatuk során. Ali Hussein Julood, egy gyermekkori leukémiát túlélő, 19 éves észak-rumailai lakos azt mondta: itt senki sem hajlandó beszélni.

"Azt mondják, félnek beszélni, nehogy eltávolítsák őket"

- fogalmazott.

Al-Falahi szerint javult a helyzet és jobb már az együttműködés a két minisztérium között, a cél az, hogy minden - akár helyi, akár nemzetközi - céget megbüntessenek, ha környezetszennyező tevékenységet végez.

Anyagi kártérítést ugyanakkor egyetlen helyi család sem kapott eddig annak ellenére sem, hogy többször is megkeresték az olajtársaságokat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×