eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Climate activists are laying on the ground blocking the street, during a massive climate demonstration organized in Brussels, on October 23rd, 2022. (Photo by Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto via Getty Images

Tüntetők tízezrei lepték el Brüsszel utcáit – videó

A felvonulók a globális felmelegedés és annak „már most tapintható, katasztrofális” következményeit orvosló, szigorúbb intézkedéseket követeltek – közölte a Le Soir című francia nyelvű belga napilap.

A beszámoló szerint mintegy 25 ezer tüntető vett részt a vasárnapi megmozduláson, akik a belga főváros északi pályaudvarától vonultak az uniós intézményeknek is helyet adó kerület legnagyobb parkjába.

A közel száz környezetvédelmi szervezetet által életre hívott klímakoalíció szervezői szerint a klímaváltozás következményei szolidaritást követelnek a leginkább érintett, főként tengerközeli országokkal, emellett a környezeti változások által közvetlenül sújtott mezőgazdasági ágazatot különösen érintő következmények azonnali beavatkozást igényelnek.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáját, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberben tervezett COP27-et megelőzően tartott felvonulás résztvevői a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítását, az alternatív energiaforrások gyorsabb bevezetését, valamint az épületek szigetelésének hatékonyabb támogatását követelték.

A belga baloldali pártok és szakszervezetek vezetőinek részvételével zajlott megmozdulás résztvevői szorgalmazták továbbá, hogy Belgium 2050-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon, az energiaszektor extraprofitjának megadóztatására szólítottak fel, valamint jobb tömegközlekedést sürgettek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A szervezők közösségi oldalán megjelent üzenet szerint a klímafelvonulás sikere évről évre bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás mennyire aggasztja a belgákat. A politika nem fordíthatja el a tekintetét, a felvonulás résztvevői ugyanis határozott és azonnali intézkedéseket követelnek a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében – tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×