eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
FILE PHOTO: Local residents look at parts of an unmanned aerial vehicle (UAV), what Ukrainian authorities consider to be an Iranian-made drone Shahed-136, after Russian drone strike, amid Russias attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine October 17, 2022. REUTERS/Vladyslav Musiienko/File Photo
Nyitókép: REUTERS/Vladyslav Musiienko/File Photo

Fenyegető szavakat kapott az ENSZ Oroszországtól

Oroszország szerdán közölte, újraértékeli az együttműködést Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, ha az szakértőket küld Ukrajnába az elmúlt hetekben bevetett kamikaze drónok ellenőrzésére. A nyugati hatalmak vádjai szerint Oroszország Iránban gyártott Sahed-136-os drónokat használt, amit mind Moszkva, mind Teherán tagad.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ajtók mögött tartott, a moszkvai drónhasználatról szóló megbeszélése után Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese felszólította Guterrest és munkatársait, hogy „tartózkodjanak minden törvénytelen vizsgálatban való részvételtől” – írja a Reuters, amit a Portfolio szemlézett.

„Ellenkező esetben újra kell értékelnünk a velük való együttműködésünket, ami aligha szolgálja bárki érdekeit. Nem akarjuk ezt tenni, de nem lesz más választásunk” – fogalmazott újságíróknak Dmitrij Poljanszkij.

A BT az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia kérésére ülésezett az orosz drónok ukrajnai bevetéséről, miután azzal vádolták meg Moszkvát, hogy a drónok iráni gyártmányúak.

Ha beigazolódik az állítás, az azt jelenti, hogy Oroszország megsértette az iráni atomalkut jóváhagyó 2015-ös határozatot.

A 2015-ös határozat még mindig tartalmaz korlátozásokat Irán rakétakereskedelmére és a kapcsolódó technológiákra vonatkozóan 2023 októberéig.

Ukrajna a héten ENSZ-szakértőket hívott meg, hogy ellenőrizzék a helyi nagyvárosokba csapódó drónok maradványait.

Antonio Guterres évente kétszer, júniusban és decemberben jelentést tesz a Biztonsági Tanácsnak a 2015-ös határozat végrehajtásáról. Az ukrajnai drónok bármilyen értékelése valószínűleg szerepelne ebben a jelentésben, ha szakértőket küldene Ukrajnába – jegyzi meg a lap.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×