eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
CRIMEA - OCTOBER 08: A screen grab from a surveillance footage shows flames and smoke rising up after an explosion at the Kerch bridge in the Kerch Strait, Crimea, October 8, 2022. A bridge connecting Crimea to Russia caught fire early Saturday morning causing suspension of traffic as all train services to Crimea temporarily suspended. The Kerch Bridge -- a pair of parallel bridges, one road and one railroad -- is a key supply route for Russia which was built after Crimeas annexation in 2014. (Photo by Security Camera/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Security Camera/Anadolu Agency via Getty Images

Tengeri drón és nem teherautóbomba lehetett a krími hídnál

Nyugati szakértők kétségbe vonják, hogy a bombát egy teherautóba rejtették volna. Kijevben pedig cáfolják azt az orosz állítást, hogy a Krími hidat az ukrán titkosszolgálat robbantatta fel.

"Az FSZB és a Nyomozó Bizottság egész tevékenysége képtelenség" - idézte a Szuszpilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató Andrij Juszov ukrán belügyi szóvivőt, amikor a Krími híd felrobbantásával kapcsolatos moszkvai állításokról kérdezték.

Juszov az FSZB-t és a Nyomozó Bizottságot "hamis struktúráknak nevezte, amelyek a Putyin-rezsimet szolgálják, ezért a nyilatkozataikat nem kommentálják".

Tengeri drónnal robbanthattak

Közben a BBC egy brit robbantási szakértőre hivatkozva azt közölte: szinte kizárt, hogy teherautóba rejtett bomba robbant volna a Kercsi-szoros hídján. A brit hadsereg egykori tisztje azt mondta:

"Számtalan autóbombát láttam már életemben, de az a teherautó, amiről az oroszok ezt állítják, nem látszik annak."

A brit média cég az egyik helyszíni biztonsági kamera felvételén egy vízi jármű nyomdok vonalát fedezte fel, amiből arra következtetett, hogy esetleg egy tengeri drónnal robbanthatták fel a hidat. Egy ilyen, fekete burkolatú, kajakhoz hasonló, távirányítású szerkezetet nemrég Szevasztopolnál vetett partra a Fekete-tenger. A távolról irányított járművön érzékelők és egy periszkóp szerű készülék is volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×