eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ukrán katonák egy harcjárművön a napokban felszabadított területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 12-én. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint az orosz megszállókat visszaszorító ukrán erők a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt.
Nyitókép: Kosztyantin Liberov

Kiszivárgott: titkosszolgálati információkkal segíti Ukrajnát a német hírszerzés

Ukrajna katonai támogatását illetően Olaf Scholz kancellár a nyilvánosság előtt kezdettől fogva megfontoltságra int. A kulisszák mogött azonban a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) tavasz óta titkos katonai információkkal segíti az orosz agresszió sújtotta országot. Mindez jogilag nem jelenti azt, hogy Németország belépett volna a háborúba.

Az ARD közszolgálati televízió és a Die Zeit című hetilap által végzett közös kutatásból kitűnik, hogy Németország jóval intenzívebben támogatja Ukrajnát, mint az mostanáig ismert volt. A szövetségi hírszerző szolgálat hónapok óta katonailag hasznos információkkal látja el Ukrajnát az ottani orosz katonai tevékenységről. Az információkat a BND a német kormány jóváhagyásával adja át az ukrán titkosszolgálatnak.

Ezek egyrészt az orosz egységek harci erejéről, illetve morális állapotáról készült elemzéseket, továbbá lehallgatott rádiós, valamint mobiltelefonos beszélgetéseket és jelentős részben műholdfelvételeket tartalmaznak.

Értékelések szerint ezek az információk jelentős segítséget nyújtanak Ukrajnának tervezett katonai műveleteinek előkészítéséhez.

A közös kutatás szerint

a német fél május óta több mint száz szöveges jelentést és műholdfelvételt adott át az ukrán partnerszolgálatnak.

Az átadott hírszerzői információk között között egyebek mellett lehallgatott, úgynevezett jelhírszerzői SIGINT-adatok voltak a megszállt területeken lévő lőszerraktárakról, továbbá műholdfelvételek az orosz repülőgépek elhelyezéséről és számáról.

A műholdfelvételek a német hadsereg, a Bundeswehr, valamint a BND által közösen működtetett rendszerből származnak. A szóban forgó rendszer olyan kis műholdakkal rendelkezik, amelyek napszaktól és időjárástól független felvételeket készítenek.

Az ARD beszámolója szerint a német szövetségi hírszerzés előzőleg ellenőriztette, hogy a szóban forgó célzott információk átadása Ukrajnának jogi szempontból engedélyezhető-e. A vizsgálat megállapította, hogy ez a tevékenység jogi szempontból nem ütközik akadályokba, és

semmiképp nem jelenti Németország belépését a háborúba.

A szóban forgó adatokat a német fél néhány napos késéssel adja át az ukrán partnernek. Ennek az az indoka, hogy az adatokat ne használhassák fel halálos támadások tervezéséhez, illetve végrehajtásához.

A BND csakis olyan felvételeket továbbít, amelyek az ukrán állami felségterületet érintik. Az Ukrajnának történő információk átadása a német kormány és a szövetségesek, mindenekelőtt az Egyesült Államok közötti egyeztetés alapján történik.

Az ARD szerint más NATO-tagállamok, egyebek között Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is hasonló titkosszolgálati információkkal segítik Ukrajnát.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×