eur:
393.53
usd:
364.29
bux:
71865.18
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Bíróság elé állt a volt cseh kormányfő

A politikust azzal vádolják, hogy vállalata jogosulatlanul jutott több milliós uniós támogatáshoz.

Az ügyészség szerint a volt miniszterelnök cége nem is indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton, mégis hatalmas összeget nyert.

A 68 éves politikus tagadja, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikai indíttatásúnak nevezte az ellene indított bírósági eljárást.

A meghallgatás nagy érdeklődést váltott ki Csehországban. A prágai járási bíróság épülete előtt sok újságíró jelent meg, az utca túloldalán pedig Babis ellenfelei gyülekeztek. A tüntetők egy imitált börtöncellát építettek fel, amelybe jelképesen bezárták egyik társukat, aki a volt miniszterelnök arcképes maszkját viselte. A demonstrálók az ellen tiltakoznak, hogy Andrej Babis várhatóan indulni kíván a jövő évi cseh elnökválasztáson.

Csehországban márciusban függesztette fel a parlament a volt miniszterelnök mentelmi jogát, amely utat nyitott a most megindult bírósági eljárásnak.

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. Az ANO egy vasárnap közölt felmérés szerint 30,5 százalékos támogatottsággal vezeti a pártok népszerűségi listáját, míg a Petr Fiala által vezetett jobbközép koalíció 19,5 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

Exportra is jut megújuló energiából, de a nagy gyárberuházások hozzák majd az igazi felvevőpiacot

A magyar naperőmű-kapacitás – az atomenergetikai és fosszilis kapacitásokkal együtt – a napos déli órákban már exportra is termel, azonban a környező országok megújuló termelésben várható felzárkózásával a hazai gyárberuházások köthetik le a növekvő magyar termelést. A Széchenyi Alapok és az Electron Holding Zrt. 50-50 százalékos társtulajdonosként fektet be négy, összesen 15 MW kapacitású naperőműpark fejlesztésébe, amelynek megtérülését a cég integrált, egész értékláncot lefedő működésétől várja. A kivitelező cég elnök-vezérigazgatója, Szücs Ádám szerint nagy átalakulás előtt áll a piac, ahol egyre kevésbé lesz életképes az az üzleti modell, amiben a fejlesztő önállóan működő napelemparkot épít, üzemeltet és nem egy áll partnerségbe olyan szereplőkkel, akik azt rendszerbe integrálva tudják üzemeltetni, miközben az energiatárolók piaca az aranyláz időszakát idézi.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×