eur:
395.03
usd:
367.7
bux:
71430.98
2024. július 2. kedd Ottó
Sanna Marin finn miniszterelnök nyilatkozik egy helsinki sajtóértekezleten 2022. augusztus 19-én. A 2019-ben a finn történelem legfiatalabb kormányfőjének választott Marin közölte: kábítószertesztet végeztetett el „saját jogi védelmének érdekében”, miután az internetes közösségi médiában megjelent egy rövid videofelvétel, amelyen ő felszabadultan táncol és énekel egy magánösszejövetelen.
Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

Negatív lett a finn miniszterelnök drogtesztje

Sanna Marin azt követően készíttetett tesztet, hogy kiszivárgott róla két videó, melyeken barátaival táncol, énekel és alkoholt iszik. Támadói azzal vádolták, drogokat is fogyasztott a bulin, melynek időzítésével kapcsolatosan is felmerültek aggályok.

Saját jogi értelemben vett védelme érdekében vetette alá magát drogtesztnek, nyilatkozta még pénteken a finn miniszterelnök, miután "vad bulijának" felvételei nyilvánosságra kerültek. Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján védeni igyekezett tetteit és tagadta, hogy drogot fogyasztott volna.

"Ma drogtesztnek vetettem alá magamat, eredményét megosztom, ha a jövő héten kézhez kapom. Soha életemben nem fogyasztottam drogokat" – fogalmazott akkor Marin a Sky News szerint.

A miniszterelnöki iroda hétfőn tette közzé, hogy nem találtak narkotikumokat Sanna Marin vérében.

A bulit, melynek felvételei nyilvánosságra kerültek, augusztus 18-án tartották. A finn Iltalehti nevű lap szerint a parti egyik résztvevője egy, a kokain megfelelőjeként használt szót kiabált a háttérben. Marin a kiszivárgott felvételekkel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, sajnálatos, hogy az internetre kerültek. Azt tagadta, hogy drogozott volna.

A felvételeken hat ember látható, ahogyan egy dalra táncolnak és azt éneklik: egyikük a finn miniszterelnök. Később a táncparketten térdelve látható a képsoron Marin, amint tarkóra tett tenyérrel énekel. A bulit magánlakáson tartották, több finn híresség részt vett rajta.

"Csalódott vagyok, hogy ezek a felvételek nyilvánosságra kerültek. Barátokkal töltöttem az estét, Buliztam, vadul, igaz. Énekeltem és táncoltam.

Soha semmilyen drogot nem használtam,

nem fogyasztottam mást, mint alkoholt. Énekeltem, táncoltam, buliztam, teljesen legális dolgokat tettem" – kommentálta finn lapok szerint a világ legfiatalabb, 36 éves miniszterelnöke a történteket.

Sokan keltek Marin védelmére, ugyanakkor a buli időzítését az ukrán háború kapcsán növekvő feszültségek miatt számos ember kérdőjelezte meg. Finnország több mint 1300 kilométeres határszakaszon osztozik Oroszországgal.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×