eur:
394.88
usd:
367.81
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Krím vezetője információs osztálya és sajtószolgálata által közreadott képen füst gomolyog 2022. augusztus 9-én, miután robbanássorozat történt egy repülőgéplőszert tároló raktárban, a krími Novofjodorovka melletti repülőtéren.
Nyitókép: MTI/EPA/https://glava.rk.gov.ru/

Szabotázst emleget Oroszország a krími robbantások kapcsán

Egy héttel azután, hogy orosz katonai bázist bombáztak az ukránok a régióban, újabb robbanószerraktárat ért támadás a magasból.

Először még arról szólt a hivatalos orosz tájékoztatás, hogy tűz miatt következtek be a robbanások később azonban már szabotázst emlegettek. Egy másik tűzben egy energia-alállomásban esett kár, valamint vasúti sínek is megsérültek - írja a BBC.

A múlt héten robbanások sorozata semmisített meg a Krím partjainál lévő fekete-tengeri bázison állomásozó orosz harci repülőgépeket - az ukránok nem ismerték el, hogy ők álltak az akció mögött, de Mihail Podoljak elnöki hivatali tanácsadó a legutóbbi incidenst "folyamatban levő demilitarizációnak" nevezte, ezzel jelezve, hogy a robbanások nem véletlenek voltak.

Ellentmondásos beszámolók

Az orosz védelmi minisztérium szerint a tűz egy ideiglenes lőszerraktárban tört ki Maiske falu közelében, az okot még vizsgálják. Azt állítják, súlyos áldozatai nem voltak az akciónak, Szergej Akszjonov, az oroszok által kinevezett regionális vezető azonban meglátogatta a helyszínt és elmondta, hogy 2000 embert telepítettek ki egy közeli faluból, két ember pedig megsebesült.

"Egy embert repeszek találtak el, egyet pedig összezúzott egy fal. Életük szerencsére nincs veszélyben"

- mondta.

Agresszívan támadó ukránok

Krímet 2014 elején szállták meg az oroszok, majd annektálták is, a februárban kezdett háborúban pedig támaszpontként használják a régiót annak érdekében, hogy a dél-ukrán területeken jó eredményeket érjenek el. A környéken található Herszon és Zaporizzsja, melyekkel kapcsolatosan Ukrajna fogadkozott, hogy ellentámadást követően visszafoglal.

Múlt kedden csapást mértek egy orosz légitámaszpontra, amelyen a műholdfelvételek jelentős károkat mutattak, legalább nyolc harci repülőgép megsemmisült. Bár Oroszország szerint ez az incidens is véletlen volt, a pusztítás pontos jellege miatt

nem kétséges, hogy a bázis ukrán támadás áldozata lett.

A brit védelmi minisztérium szerint a robbanások jelentősen rontották az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájának kapacitását.

A Himars borsot tör az oroszok orra alá

A lőszerraktárnál történt újabb robbantások emlékeztetnek a nemrég Kelet-Ukrajnában az orosz vonalak mögött elkövetett támadások sorozatára. A Himars rakétarendszereket június óta birtokló ukránok 50 fegyverraktárat vettek már célba a brit minisztérium szerint, délen pedig hidakat is lőnek, hogy az ellátási láncokat megsemmisítsék. Ezek az akciók láthatóan zavarják már az oroszokat: a múlt heti robbanásokat követően a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videókon jól látható, ahogyan a támadást követően a turisták tömegesen hagyják el Krímet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ralizik a Tesla, csúcstámadásban a Nasdaq

Ralizik a Tesla, csúcstámadásban a Nasdaq

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×