eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Letaszították trónjáról a Mount Everestet?

A pakisztáni K2 soha nem fogadott annyi hegymászót, mint idén: a még a Mount Everestnél is nehezebben mászható csúcs nagyon népszerűvé vált a koronavírus utáni lezárásokat követően.

207 mászónak adtak csúcstámadásra engedélyt a Karakorumban fekvő K2-re idén Sajjid Hussain, a pakisztáni turisztikai hivatal képviselője szerint. A 8611 méteres csúcs népszerűségéhez hozzájárulhatott, hogy idén júliusban a csúcstámadásokhoz ideális, mérsékelt időjárási viszonyok fogadták a mászókat, valamint az ország politikai viszonyai is stabilak.

Egy harmadik, el nem hanyagolható tényezőt jelent az, hogy a pandémia miatt bevezetett utazási korlátozások hatására egyes csúcsok nehezebben vagy nem közelíthetők meg, a hegymászók ugyanakkor két évnyi kihagyás után nagyon szeretnének már 8000 méter fölött tartózkodni, írja a CNN.

A K2 olcsó hegy

Bár fizikailag kimerítőbb a K2 megmászása, legalább nem olyan drága. A Csomolungma megmászásához szükséges engedélyek fejenként 11 ezer dollárba - nagyságrendileg 4,2 millió forintba - kerülnek, ezen felül a Nepálba való utazás, a ruházat, a felszerelés, az élelem, valamint a felbérelt vezetők és serpák költségeivel is számolni kell.

A K2-re ezzel szemben 7200 dollár - hozzávetőlegesen 2,7 millió forint - az engedély egy hétfős csoport számára, és ezzel a közelben található másik négy nyolcezres csúcsra is fel lehet menni.

Több más rekord is megdőlt

Idén nemcsak a kiadott engedélyek száma volt rekord a K2-n, hanem a csúcsra feljutó nőké is: húszan mondhatják el magukról ezt 2022-ben.

Köztük volt Samina Baig, az első pakisztáni nő, aki feljutott a csúcsra, és az amerikai Jenn Drummond, aki szintén rekordot állított fel: megmászta a világ nyolc legmagasabb csúcsa közül a Csomolungma kivételével az összeset.

A Mont Blanc is népszerű

A pandémia Európa legmagasabb csúcsának, a Mont Blanc-nak a népszerűségén is dobott: Jean-Marc Peillex, Saint-Gervais-les-Bains polgármestere azt mondta, a közeljövőben az ide igyekvőktől

15 ezer eurós - közel hatmillió forintos - letétet követelhet meg,

mely állítása szerint fedezi az esetleges hegyi mentés, valamint temetés költségeit, írja a CNN.

A polgármester úgy fogalmazott, a hegymászók a halállal a hátizsákjukban érkeznek, és elfogadhatatlan, hogy ennek költségeit a francia adófizetőknek kelljen állnia.

Idén meglehetősen rizikós megmászni a hegyet. A hegy olaszországi oldalán található Courmayeur polgármestere, Roberto Rota groteszknek nevezte az ötletet, hozzátéve - ha olyannak tartják a körülményeket, le kell zárni a hegyre vezető utakat.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×