eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
20 July 2022, Saxony-Anhalt, Halle: Passers-by walk past a test station at a pharmacy on Leipziger Straße. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

Újabb katasztrofális járványtól tartanak Németországban

Növekszik a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Németországban, és egyre több beteget ápolnak a kórházak intenzív osztályain. Betegbiztosítók arról számoltak be, hogy 2022 első félévében több, mint háromszor annyi fertőzöttet regisztráltak, mint egész előző évben. Ausztriában kedvezőbb a helyzet.

Az elsősorban fertőző betegségekkel foglalkozó Robert Koch Intézet (RKI) szerint előző nap 177-en haltak meg a járvány következtében, míg egy héttel ezelőtt 145 volt a napi haláleset – ismertette az ARD televízió.

A kórházak 1363 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon, ami a legmagasabb szám április óta. Ugyanakkor beszámoltak arról is, hogy több mint 2500 intenzív ágy szabad az ápolói személyzet hiánya miatt.

Az RKI szerint előző nap 136 624-en fertőződtek meg, ami ugyanakkor mintegy 15 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban.

Szakértők szerint a fertőzöttek tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. Ennek oka az, hogy megszűnt az ingyenes tesztelés lehetősége, és emiatt jóval kevesebb ember végeztet tesztet.

Úgy vélekedtek, hogy mind a vírusfertőzések, mind a meghűléses megbetegedések számának erőteljes növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárult a szinte mindenütt megszüntetett maszkviselési kötelezettség. Továbbá az, hogy egyre több ember találkozik szűkebb helyiségekben munkavégzés során, vásárláskor, valamint különböző rendezvényeken, illetve összejöveteleken.

Az egyik betegbiztosító adatai szerint a vírusfertőzöttek számának növekedésére utal az is, hogy a korábbinál jóval többen íratják ki magukat betegállományba. Ez a szám néhány hét alatt megduplázódott.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter már az őszre "katasztrofális" járványhelyzetet jósolt, ha nem születnek új óvintézkedések.

A miniszter szerint maszk, illetve más intézkedések nélkül ősszel ugrásszerűen megnövekszik a fertőzöttek száma, az intenzív osztályok túlterheltek lesznek. Egyidejűleg a klinikai személyzet száma is csökkenhet.

"Olyan ez mint egy gyertya, amely mindkét végén ég. Alsó végén a személyzet, felső végén a betegek"

– fogalmazott a miniszter.

A szomszédos Ausztriában kedvezőbb a helyzet. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 14 070 új fertőzöttet regisztráltak. Kórházban 1470 beteget kezelnek, közülük 80-an vannak intenzív osztályon.

Osztrák szakértők német kollégáikhoz hasonlóan azon a véleményen vannak, hogy az új fertőzöttek száma "keveset" mond, ugyanis egyre kevesebben teszteltetik magukat. Ebből fakadóan az egyik leginkább megbízható regisztrációs pontot a kórházak jelentik.

Johannes Rauch egészségügyi miniszter a Die Pressének nyilatkozva ugyanakkor azt hangoztatta, hogy komoly őszi hullámmal számol, de nem lesz drámai a helyzet.

A miniszter szerint problémát okozhat, ha a Covid-hullám ősszel összekapcsolódik egy influenza- hullámmal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×