eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Áradás fogságába került lakosokat mentenek a Fucsien tartománybeli Csienouban 2022. június 19-én. Kína déli részén több tízezer ember kényszerült otthonának elhagyására az árvizek miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Az áradásoknak és a hőségnek is vannak áldozatai Kínában

A nyári hőhullám a szokásosnál korábban érkezett.

Sokan meghaltak az áradások és az extrém hőség következtében Kelet-Kínában.

Rekordmagas hőmérsékletet jelentettek Csöcsiang tartományból, szerdán 42 Celsius-fokot mértek. A szomszédos tengerparti tartományok, Csiangszu és Fucsien szintén a hőségtől szenved, Henan, Szecsuán és Hejlungcsiang belsejében sokan kerültek kórházba hőguta miatt, a halálesetek számát egyelőre nem jelentették.

Áradások sújtották az ország nagy részét, Szecsuán tartomány Pingvu megyéjében hárman meghaltak, öten eltűntek, az északkeleti Hejlongcsiangban egy ember meghalt, nyolcan eltűntek.

Szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt a szélsőséges időjárási események egyre valószínűbbek. A melegebb levegő több nedvességet képes tárolni, ami nagyobb felhőszakadásokat okoz.

Kína déli-középső részén az áradások miatt már százezreket kellett kitelepíteni. Az áradások újabb gazdasági nehézségeket okoznak, melyek egy részét a szigorú zéró Covid-politika intézkedései hoznak, ami utazási korlátozásokkal és az ellátási láncok megszakadásával jár.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×