eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: CNN

Olena Zelenszka: nem látjuk, mikor ér véget az ukránok szenvedése

Kezdetben azt hitték, sprinthez hasonló gyorsasággal ér majd véget a háborús konfliktus, mostanra maratonra rendezkedtek be Ukrajnában, mondta el Volodimir Zelenszkij felesége a CNN-nek adott interjújában.

Az ukrán miniszterelnök felesége interjút a CNN-nek, akkor, amikor úgy tűnik, fordulóponthoz ért a háború, az esélyek pedig jobbak az orosz oldalon, mint az ukránoknál. Donbasz már majdnem teljes egészében orosz kézre került.

Volodimir Zelenszkij a G7-államfőknek arról beszélt, hogy szeretné, hogy a tél beállta előtt véget érjen a háború. Keleten egyelőre zajlanak a harcok, hétfőn egy bevásárlóközpontot ért bombatámadás. Az épületben ezer ember tartózkodott, a halálos áldozatok száma 18.

Zelenszka férjéhez hasonlóan

terrortámadásként aposztrofálta az esetet:

azt mondta róla, először sokkolták a történtek, de hozzátette azt is, hogy sokszor történt már olyan esemény, amely ugyanezt a hatást érte el.

"Rengetegszer sokkoltak már minket: még nem tudom, mivel tudnak ilyen hatást elérni" - fogalmazott.

A CNN műsorában azt mondta, nagyon nehéz kitartani öt hónapja. "Össze kell gyűjtenünk az erőnket, spórolni kell az energiánkkal. Nem látjuk, mikor ér véget a szenvedésünk."

Arról is beszélt, hogy a háború első két hónapjában sem ő, sem gyermekei nem látták az elnököt: a konfliktus kezdetén a miniszterelnök irodájában élt, ők pedig biztonsági okokból nem lehettek vele. Mióta a harcok nem Kijevre koncentrálódnak, együtt tudnak lenni, de nem folyamatosan.

Ez ugyanakkor nem egyedi: az ukrán családok felét választotta szét a háború becslése szerint.

"A kapcsolatunkban most szünet állt be, ahogyan sok más ukrán családéban is. Várjuk, hogy ismét együtt lehessünk" - fogalmazott.

Hozzátette, ő és mások is apróságokban igyekeznek örömüket lelni: egy Borodiankáról készített fotóhoz hasonlította saját lelkiállapotát. A képen teljesen megsemmisített, lebombázott lakások találhatók, egyetlen ép dolog látható a fotón: egy szekrény.

"Olyan vagyok, mint az a szekrény Borodiankában. Próbálok túlélni" - mondta Zelenszka.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×