eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

Az oroszok jócskán megvágják a Németországba küldött gáz mennyiségét

A Gazprom 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat-1 balti-tengeri gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállítás maximális mennyiségét.

Az orosz állami vállalat indoklása szerint egy gázkompresszor-egység nem érkezett vissza határidőre a Siemens által végzett javításból. Emiatt mostantól legfeljebb 100 millió köbméter gázt lehet átpumpálni a vezetéken naponta, ami a korábban tervezett napi 167 millió köbméter gázmennyiség mintegy 60 százaléka.

Frissítés: a Siemens Energy később bejelentette, hogy az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt nem tudta visszaadni az Északi Áramlat-1 gázvezeték üzemeltetőjének a Kanadában jelenleg felújítás alatt álló gázturbinát. "A Kanada által bevezetett szankciók miatt a Siemens Energy jelenleg nem tudja leszállítani a felújított gázturbinákat a megrendelőnek" - közölte a vállalat. Hozzátették, hogy erről tájékoztatták a kanadai és a német kormányt, és dolgoznak egy életképes megoldáson.

  • Németország számára az Északi Áramlat-1 az orosz gáz fő szállítóvezetéke.
  • Az Északi Áramlat-2 gázvezeték elkészült ugyan, de Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt még nem helyezték üzembe.
  • A Fehéroroszországon és Lengyelországon át Németországba vezető Jamal-Európa gázvezeték pedig december óta nyugatról keletre, Németországból Lengyelországba szállít gázt.

Az orosz gáz Ukrajnán keresztüli tranzitja is jelentősen csökkent. Ukrajna az elmúlt hónapban felfüggesztette a két tranzitpont egyikén a gázszállításokat, egyharmadával csökkentve így a területén Európába áthaladó orosz gázszállításokat.

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat-1 gázvezeték a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. Az üzemeltető vállalat szerint 2021-ben 59,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Oroszországból Európába a vezetéken keresztül. Tavaly év végéig összesen több mint 441 milliárd köbmétert exportáltak a vezeték üzembe helyezése óta.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×