eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Megtalálták a lezuhant nepáli gép fekete dobozát

Hétfőn találták meg a repülőt, azóta mind a 22 utas holtteste megkerült a romok közül.

Négy indiai, két német és tizenhat nepáli vesztette életét a balesetben, mely a húsz perces útra induló gépet érte.

"A pilótafülke hangrögzítőjét, más néven a repülőgép fekete dobozát megtalálták a baleset helyszínén" – mondta Deo Chandra Lal Karna, a nepáli polgári légi közlekedési hatóság szóvivője a BBC-nek. A fekete dobozt Katmanduba szállítják, hogy ott vizsgálják meg.

Indra Singh Sherchan helyi mentő szerint

a készüléket ki kellett vágni a roncsokból,

amelyek ott maradtak a sziklás hegyen. A kanadai De Havilland repülőgépgyártó cég által készített repülő helyi idő szerint vasárnap 9:55 körül indult Pokhara turistavárosból Jomsomba, egy népszerű turisztikai célpontra, egyben zarándokhelyre, majd eltűnt. Kétségbeesett keresés vette ekkor kezdetét, melyet a rossz időjárás és a nehéz terep is hátráltattak – végül 24 órás kutatás után bukkantak a baleset helyszínére.

A négy indiai állampolgárságú utasról kiderült, hogy egy család tagjai voltak: elvált szülők, valamint két gyerekük. A lányok 22 és 15 évesek voltak. A Mahárástra tartományból Nepálba utazó családot ismerő indiai rendőr szerint a válási megállapodás értelmében a család tagjai évi tíz napot együtt töltöttek – éppen közös nyaralásra indultak ennek keretében, és izgatottan várták a nepáli kirándulást.

Nepálban számos légi baleset történt, részben a hirtelen időjárás-változások, részben a nehezen megközelíthető, sziklás terepen található leszállópályák miatt.

A repülők nem részesülnek megfelelő karbantartásban, és a pilótaképzés sem magas szintű. Ez arra késztette az Európai Uniót, hogy kitiltsa a nepáli gépeket légteréből.

2018 elején a bangladesi Dakkából Katmanduba tartó járat leszállás közben kigyulladt – 51 ember halt meg a balesetben. 2019 áprilisában három ember halt meg egy repülőgép-szerencsétlenségben, amikor a gép letért a kifutópályáról és egy álló helikopterbe csapódott a luklai repülőtéren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×