eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala előtt megy el egy nő Kijevben 2022. május 23-án. A fegyveres konfliktus 2014 márciusában robbant ki a az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között a Donyeck és Luhanszk megyék feletti fennhatóságért.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

Szakértő: a végső küzdelem kezdődik Luhanszkban, 700 ezer ukrán várja a sorsát

Az utolsó előtti feladatát zárja le hamarosan az orosz hadsereg, majd következhet a végső ütközet Luhanszk megyében, kérdés, addigra bevethető lesz-e az a 700 ezres embertömeg, amelynek bevonásáról Volodimir Zelenszkij beszél. A részleteket Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő mondja el..

A luhanszki régió 95 százalékát elfoglalták az orosz erők - közölte a terület kormányzója.

Az orosz csapatok utánpótlást kaptak, az ukránok viszont fáradnak a három hónapja tartó harcokban - mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Bendarzsevszkij Anton Oroszország-szakértő.

"A megye utolsó ukrán kézben lévő települését is megközelítették az orosz erők, az ukrán hadsereg számára nem annyira áll jól a helyzet. Az utolsó előtti városban még folynak a harcok, és ha lezárulnak, már tényleg csak egy csapás lesz hátra a tartományban, és olyan ostromgyűrű jön létre, amilyet korábban Mariupolban láthattunk" - vázolta a luhanszki helyzetet a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton szerint a harcok egyre hevesebbek, az orosz erők egyre nagyobbak a megyében ukrán észlelés szerint is.

Közben az ukrán csapatok aktivitásának csökkenéséről is hallani, ezt viszont Kijev folyamatosan tagadja. Erről a szakértő azt mondta, a hírek ellentmondásosak; egyrészt a donyecki ukrán kimerülés három hónap után érthető, az ukrán halottak számáról semmit nem tudni, másrészt Volodimir Zelenszkij elnök a mobilizáció harmadik hullámában 700 ezer ember bevonásáról beszélt, kérdés, megkapták-e a több hetes képzést és a fegyvereket.

"Ha ezek az emberek fegyvert és kiképzést kapnak, a keleti megyékben újra szám szerinti fölényben lehet Ukrajna. Jelenleg az orosz haderő a térségben 200-300 ezer lehet, az ukránok pedig csak valamivel lehetnek 300 ezer fölött, de az orosz erősítés most történt meg" - húzta alá Bendarzsevszkij Anton.

Nyitóképünkön a kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala előtt megy el egy nő Kijevben 2022. május 23-án.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×