eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Negyedik éve rekordszinten fogy a kokain Európában - megdöbbentő adatok

A hozzáférési lehetőség a kokainhoz és a metamfenaminhoz is egyre nagyobb - közli az Europol.

Az Európai Unióban egyre nagyobb méreteket ölt a kokain és a metamfetamin terjesztése, a hozzáférés e kábítószerekhez rekordszintet ütött meg - olvasható az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) és a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának pénteken közzétett jelentésében.

A jelentés megállapítja: Európában

2020-ban már a negyedik, egymást követő évben rekordmennyiségű, összesen 214,6 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok,

főleg Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban. Az Európában lefoglalt kokain nagy része tengeri konténerekben érkezik, a szállítmányok belépési pontjai egyre változatosabbak, és egyre nagyobb mennyiséget foglalnak le kelet-európai és törökországi kikötőkben is. A jelentés rámutat, hogy a kokain feldolgozása ma már Európán belül történik, s a kábítószer előállításához használt előanyagokat nagy mennyiségben zároltak európai laboratóriumokban.

A legszélesebb körben használt szintetikus drog, a metamfetamin, a jelentés szerint "viszonylag kis szerepet játszik az európai kábítószer-kereskedelemben", mindazonáltal a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy ez a drog egyre nagyobb veszélyt jelent a régióban, mivel a hozzáférhetősége egyre nő.

2010 és 2020 között az EU 27 tagállamában lefoglalt metamfetamin mennyisége több, mint kétszeresére emelkedett, míg a lefoglalt mennyiség 2020-ban mintegy ötszörösére, 2,2 tonnára nőtt. A metamfetamin használata Csehországban és Szlovákiában a leggyakoribb, az előállítás pedig főként Belgiumban és Hollandiában történik.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy

a drogkereskedelemhez köthető erőszak egyre elterjedtebb az EU-ban.

Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban és Hollandiában az utóbbi években növekedett a rivális kábítószerbandák közötti az erőszakos összecsapások száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×