eur:
392.39
usd:
360.31
bux:
72253.66
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Nyitókép: Twitter/Alex Dayrabekov

Drónvideó egy újabb, teljesen elpusztított ukrán településről

A Luhanszkot Szeverodonyeckkel összekötő út mentén fekvő falu megszerzéséért az elmúlt hetekben heves harcok folytak.

Nem sok maradt Novotoskivszkéből, egy kis faluból, amely körülbelül 26 kilométerre délkeletre fekszik Szeverodonyecktől – derül ki az oroszok által támogatott szeparatista kormány, a Luhanszki Népköztársaság által hétfőn közzétett új drónvideóból. A CNN geolokációs vizsgálata hitelesnek találta a felvételt.

A sűrűn lakott, de kicsike település a képek szerint gyakorlatilag teljesen elpusztult a háborúban. Az oroszok által támogatott szeparatisták azt állítják, hogy az ukránok robbantották fel, amikor visszavonultak állásaikból a faluban. A luhanszki "népi milícia" egységei még április 4-én vették blokád alá vették Novotoskivszkét, több másik településsel együtt.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója megerősítette, hogy az ottani ukrán erők visszavonultak, de Facebook-oldalán azt állította, hogy az oroszok ismétlődő légitámadásokkal pusztították a falut. Hétfőn az ukrán televízióban Hajdaj arról beszélt, hogy az oroszok mindent "a földdel tesznek egyenlővé", Novotoskivszkében például szinte nem maradt ép ház.

A falu heves harcok helyszíne volt az elmúlt héten; az ukrán kormány és a luhanszki regionális közigazgatás azt közölte, hogy az ottani orosz erőket visszaverték, miután többször is megpróbálták elfoglalni a falut.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×