eur:
392.91
usd:
363.35
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Meglepő bejelentés: Németország a jövő évtől már nem vesz orosz kőolajat

A külügyminiszter Rigában beszélt erről, de megerősítette, az orosz földgázimportról nem tud lemondani Berlin.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború minden korábbinál egyértelműbbé tette, hogy Németországnak csökkentenie kell jelentős energiafüggőségét Oroszországtól. Az orosz földgázimportról Berlin – több más uniós országgal, köztük Magyarországgal együtt – egyelőre nem tud lemondani, de a külügyminiszter szerint az orosz kőolaj a jövő év elejétől már nélkülözhető.

Annalena Baerbock Rigában tette a merésznek tűnő bejelentést, ahol balti kollégáinak az Ukrajna ellen indított orosz háború kapcsán az eddiginél nagyobb német katonai támogatást ígért. A külügyminiszter ugyanakkor a közös sajtóértekezleten közölte azt is, hogy

Németország nyárig a jelenlegi mennyiség felére csökkenti az orosz kőolajimportot, az év végére pedig "lenullázza".

A felhasznált német földgáz 55 százaléka érkezik jelenleg Oroszországból, míg ugyanez az arány a kőolaj esetében 35 százalék.

A német kormány – több más uniós tagországgal, köztük Magyarországgal együtt – szembehelyezkedett azzal a törekvéssel, hogy léptessenek életbe importstopot az Oroszországból származó energiaforrásokra. Azt azonban bejelentette, hogy minden erőfeszítést megtesz az orosz energiafüggőség mérséklésére.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kőolaj után a földgáz következik majd, mégpedig egy közös európai ütemterv alapján. Az orosz földgázról való lemondás csakis közösen valósítható meg, az együttes fellépés jelenti az erőt – fogalmazott.

Baerbock megerősítette, hogy a német koalíciós kormány gyorsítani kívánja a tempót az orosz energiafüggőség teljes felszámolásának elérése érdekében. Ennek jegyében a tartományi vezetők és a kormány képviselői válságtanácskozást tartanak annak megvitatása érdekében, hogy milyen forrásból, illetve milyen eszközökkel valósítható meg a cseppfolyósított földgázra való áttérés. Továbbá napirenden lesz az is, hogy miként valósítható meg a megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a szélenergia minél teljesebb használata.

Mindenesetre a német kormány felkészül arra is, ha az Ukrajnában zajló háború miatt rosszabbodik a földgázellátás. Robert Habeck gazdasági miniszter erre vonatkozóan a közelmúltban válságtervet dolgozott ki. A terv az ellátás biztonságának megőrzését szolgálja, és a válsághelyzeti szint tekintetében három fokozatot tartalmaz:

  • korai előrejelzési szint
  • riasztási szint
  • vészhelyzeti szint

Jelenleg a legalacsonyabb, a korai előrejelzési szint van érvényben. Ennek megfelelően Habeck minisztériumában egy válságstáb működik, amely folyamatosan ellenőrzi a földgázellátás helyzetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×