eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3.Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielőtt megkezdődik élő televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvő La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg

Kiszorította a háborút más téma a francia elnökválasztási kampány középpontjából

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulója előtt Franciaországban csökken az ukrajnai háború iránti érdeklődés, az embereket most már inkább a megélhetés témaköre foglalkoztatja. Ebből pedig leginkább Emmanuel Macron legfőbb ellenfele, Marine Le Pen profitálhat.

A hivatalban lévő elnök támogatottsága jelentősen növekedett az Oroszország által indított háború első heteiben, amikor Macron rendkívül aktív közvetítői szerepet vállalt.

Ez a "meglódult" támogatás azonban az elmúlt időszakban kezdett visszaesni, és ezzel párhuzamosan a radikális jobboldalinak számító Le Pen támogatottsága növekedni kezdett – jelentette ki az Infostartnak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

A gazdasági kérdések folyamatosan a választók érdeklődésének középpontjában álltak. Ugyanakkor az elmúlt esztendő utolsó hónapjaiban a szélsőjobboldal jelöltjének, Éric Zemmournak sikerült a bevándorlás kérdését, ennek kapcsán a francia identitást a középpontba helyezni.

Az év elején volt egy olyan időszak, amikor a Covid-járvány ismét előtérbe került, ezt követően viszont Macron az európai uniós francia elnökségre tudta terelni a figyelmet.

Azután tört ki a háború, ami mindent "elsöpört", és február 24-vel új kampány kezdődött Franciaországban.

A hivatalban lévő elnök ebből sokat profitált, nem kellett igazán más konkrét problémákkal foglalkoznia, és ezzel a riválisok fölé kerekedhetett.

Mostanra viszont úgy tűnik, hogy mindez kifulladt,

és Macron előnye csökken a többiekkel szemben.

A megélhetés témaköre kiszorította a háborút, és ez a legutóbbi felmérések szerint inkább Marine Le Pen malmára hajtja a vizet.

Soós Eszter Petronella a napirenden szereplő témák között említette mindenekelőtt az energiaárak, ezzel kapcsolatban az oroszországi importembargó és a benzinárak problémáját, a viszonylag magas inflációt, továbbá a nyugdíjak kérdését. Most leginkább ez foglalkoztatja a franciákat.

Mindez azonban a radikális baloldal fő jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak is kedvezhet. Kampányában Mélenchon is a megélhetés problémájára helyezte a fő hangsúlyt.

"Válság, válság, válság" - ezekkel a szavakkal összegezte a szakértő Emmanuel Macron elnökségének öt évét.

Ezzel összefüggésben a"sárgamellényesek" kormányellenes tüntetéseit, a Covid-válságot , illetve az Ukrajnában zajló háborút említette.

Ez egy válságelnökség volt, de Macron meg tudta őrizni 2017-es hivatalba lépésének támogatási szintjét, miközben az akkori szavazóbázis "lecserélődött", és jobbra tolódott - vélekedett.

Figyelemre méltó, hogy a hivatalban lévő államfő a jelenlegi nehéz helyzetben is

esélyes az újraválasztásra."

Ami a legutóbbi felméréseket illeti, Marcon támogatottsága 26 százalékos, miközben fő riválisa, Marine Le Pen 22 százalékra jött fel.

Az elnökválasztás vasárnapi első fordulójában 12 jelölt indul. Az április 24-i második fordulójában az a két jelölt mérkőzik meg egymással, aki az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerezte.

A felmérések a második fordulóban hivatalban lévő elnök és Le Pen versengését jövendölik.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×