eur:
392.89
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Newborn baby with cannula in the feet on a hospital bed
Nyitókép: CristiNistor/Getty Images

Újszülöttek százai haltak meg vagy szenvedtek életre szóló károsodást két angol kórházban

Egy vizsgálat szerint 201 csecsemő és 9 anya halála lett volna elkerülhető Shrewsbury és Telford kórházaiban.

94 csecsemő születése közben szenvedett el oxigénhiányt, ami károsodásokhoz vezetett esetükben, 131 gyermek a rossz gyakorlatok miatt halva született, 70 újszülött pedig születése után nem sokkal halt meg, derül ki a Sky News cikkéből. Rajtuk kívül kilenc anya halála is elkerülhető lett volna.

Két évtizeden át folyt az intézményekben hibás gyakorlat, a jelentésből az is kiderült, hogy az anyákat hibáztatták gyermekeik haláláért. sőt, egyes családoknak azt mondták, hogy az elhunyt anyák voltak felelősek saját halálukért.

Nem akarták műtőben befejezni a szüléseket

"Ez meghatározó pillanat kell, hogy legyen az egész ország szülészeti ellátása számára: ilyen mértékű tragédia soha többé nem fordulhat elő. A döntéshozóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a gyakorlatokat úgy vezessék be és teszteljék, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő, és hogy ne a gyászoló szülőknek kelljen ilyen tragédiát feltárniuk"- mondta el Richard Stanton, akinek Kate nevű gyermeke 2009-ben halt meg az egyik kórházban.

A független vizsgálatot Donna Ockenden szülésznő vezette. 1592 esetet vizsgáltak meg, amelyek 1486 családot érintettek. Az esetek többsége 2000 és 2019 között történt. A jelentés szerint a természetes szülést előnyben részesítő kultúra keretében

vonakodtak császármetszéseket elvégezni,

ami sok újszülött halálát okozta.

A hibák egyre ismétlődtek

A jelentés szerint nem mérték fel megfelelően a kockázatokat, nem figyelték megfelelő módon a csecsemőket és nem tanultak az ismételten elkövetett hibákból sem.

"Az ellátásban elkövetett hibák egyik esetről a másikra ismétlődtek.

A magzati növekedés nem hatékony nyomon követése és a császármetszéstől való vonakodás kultúrája azt eredményezte, hogy sok csecsemő a szülés során vagy röviddel azt követően meghalt.

Sok esetben az anyák és a csecsemők az ellátás és a kezelés következtében élethosszig tartó betegségeket szenvedtek" - mondta el Ockenden.

Azt is hozzátette, hogy a hibák okai egyértelműek: nem volt megfelelő számú személyzet, hiányzott a folyamatos képzés, nem volt hatékony vizsgálat és irányítás, és nem hallgatták meg az érintett családokat. Hajlamosak voltak az anyákat hibáztatni a rossz eredményekért, sőt egyes esetekben még a saját halálukért is.

Több tucatnyi területen kell változtatniuk

"Ami megdöbbentő, az az, hogy több mint két évtizeden keresztül ezeket a problémákat nem kezdték el belülről megoldani és

külső szervek sem vonták az intézményeket felelősségre.

Ez rávilágít arra, hogy helyi és országos szinten rendszerszintű változásra van szükség annak biztosítása érdekében, hogy a családoknak nyújtott ellátás mindig szakszerű és együttérző legyen, és hogy a csapatok a kórteremtől az igazgatóságig tisztában legyenek azokkal az értékekkel és normákkal, amelyeket be kell tartaniuk, és elszámoltathatók legyenek azokért" - fogalmazott a vizsgálat vezetője.

A jelentés több mint hatvan olyan területet határozott meg, amelyekben az érintett kórházaknak változtatniuk kell, valamint 15 olyat, amelyre az összes angol szülészeten kiemelt figyelemre van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×