eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hétfőn elkezdik a levélcsomagok azonosítólapjainak ellenőrzését

Szombatig mintegy 65 ezer szavazási levélcsomag érkezett be az NVI-hez.

Hétfőn, hat nappal a választások előtt kezdi meg a szavazási levélcsomag azonosító iratainak ellenőrzését a Nemzeti Választási Iroda (NVI) - közölte a szervezet.

Törvényi felhatalmazás alapján az NVI hat nappal a választások előtt kezdheti meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzését - emlékeztettek.

Negyven munkaállomáson ellenőrzik az azonosítólapokat. Először az azonosító nyilatkozat adatai alapján vizsgálják az ügyintézők, hogy a szavazatot beküldő szerepel-e a névjegyzékben. A nyilatkozaton feltüntetett adatoknak egyezniük kell a névjegyzékben nyilvántartott adatokkal - írták.

A levélszavazat érvénytelen, ha az azonosítólap hiányos, hibásan kitöltött vagy a beérkezett szavazási levélcsomag válaszborítékja nincs lezárva. A levélben leadott szavazat abban az esetben is érvénytelen, ha a levélcsomag tartalma hiányos - tették hozzá. Megjegyezték: az érvénytelenséget eredményező körülményeket a választási eljárásról szóló törvény részletezi.

Az NVI közölte azt is, hogy az azonosító nyilatkozatok tételes és elektronikus ellenőrzésével megállapítható, ha a választópolgár nem megfelelően töltötte ki a formanyomtatványt. Ez az eljárás kizárja annak lehetőségét is, hogy valaki több szavazatot adhasson le - közölték.

Az NVI felhívta a figyelmet arra, az ellenőrzés folyamatát figyelemmel kísérhetik a Nemzeti Választási Bizottság tagjai, a listaállító jelölő szervezetek megfigyelői, a nemzetközi megfigyelők és a sajtó is.

A levélszavazatot tartalmazó kisebb borítékok felbontását és a szavazatok összesítését a választás napján, 19 óra után kezdi meg az NVI.

Szombatig mintegy 65 ezer szavazási levélcsomag érkezett be az NVI-hez.

A közleményben kitértek arra is, hogy az NVI két sikeres informatikai főpróbát tartott. A második csütörtökön zajlott, amelyen az összes helyi választási iroda - egyebek mellett - részvételi adatokat küldött a központi választási rendszerbe és modellezték a szavazatösszesítést is.

Az NVI visszajelzést kapott arról, hogy a választási informatikai rendszerek alkalmasak a választás lebonyolítására, a választási irodák tagjai pedig teljes mértékben felkészültek a választási feladatok végrehajtására - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×