eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Atef Szafadi

Légi felvételen a kijevi bevásárlóközpont elleni rakétacsapás

A támadásról az orosz védelmi minisztérium tett közzé felvételt, azt is megindokolva, hogy miért hajtották végre a támadást.

Ahogyan arról korábban az Infostart is beszámolt, vasárnap éjszaka a Kijevre mért rakétacsapásokban az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint hatan, más beszámolók szerint nyolcan veszítették életüket. A támadások a Retroville bevásárlóközpontot érték a főváros északnyugati részén.

A tízemeletes épület teljesen kiégett, az előtte lévő parkolóban hatalmas kráter keletkezett, a pusztítás nyomairól a hétfői napon több kép és videó is napvilágot látott.

Kijev, 2022. március 21.
Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI/EPA/Atef Szafadi
Kijev, 2022. március 21. Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Atef Szafadi

Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy volt-e katonai indoka a támadásnak. Az orosz védelmi minisztérium most ezzel kapcsolatban közölt újabb információt. Az Index cikke szerint azt írják:

a bevásárlóközpontot az ukrán katonák arra használták, hogy ott rakétákat tároljanak, és újratöltsék a saját járműveiket.

A minisztérium közzétett egy videót is, amelyen állításuk szerint látható az, hogy a bevásárlóközpontnál töltötték újra az egyik olyan ukrán harcjárművet, ami rakétákat tüzelt.

Az oroszok indoklás megmagyarázhatja azt, hogy mi okozta a videón látható óriási robbanást.

TikTokker buktatta le az ukrán katonákat

Az Ukrajinszka Pravda hétfő este azt írta, hogy az Ukrán Biztonsági Hivatal (SZBU) őrizetbe vett egy embert, akiről azt gyanítják, hogy egy, a TikTok-on közzétett videóval ő árulta el az oroszoknak azt, hogy a katonák is használják a bevásárlóközpontot. „Ez az ember az ellenségnek dolgozott. Hogy szándékosan-e vagy véletlenül, azt a nyomozás fogja megállapítani” – közölte a SZBU.

A biztonsági hivatal egyúttal azt kérte a lakosoktól, hogy semmilyen formában ne áruljanak el információkat az ukrán haderőről vagy azok helyzetéről, mert ez ahhoz vezethet, hogy az oroszok lebombázzák őket. „Inkább az ellenkezőjét tegyék: mondják el, hol van az ellenség és az ukrán hadsereg garantálja a megsemmisítésüket!” – írták.

Kijev, 2022. március 21.
Rakétacsapásokban megsemmisült bevásárlóközpont maradványai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Az ukrán fővárosban március 21-én estétől március 23-án reggelig újabb kijárási tilalom lép életbe, minden üzlet zárva marad, és arra kérik az embereket, ha megszólalnak a szirénák siessenek az óvóhelyre.
MTI/AP/Rodrigo Abd
Rakétacsapásokban megsemmisült bevásárlóközpont maradványai Kijevben 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Az ukrán fővárosban március 21-én estétől március 23-án reggelig újabb kijárási tilalom lép életbe, minden üzlet zárva marad, és arra kérik az embereket, ha megszólalnak a szirénák siessenek az óvóhelyre. MTI/AP/Rodrigo Abd

Az Index érdekességként jegyzi meg, hogy a frania BFMTV már másfél hete is videós riportot közölt arról, hogy a kijevi védelmi erők egy bevásárlóközpontban alakították ki az egyik bázisukat, bár akkor még azt állították, hogy itt csak a sebesült katonákat látják el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×