eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Tüzérségi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Jevhen Maloletka

Mariupol - Százezrek teljes létbizonytalanságban a városon belül

A kijárási tilalomban rostokló zaporizzsjaiak közül kilencen meghaltak egy rakétatámadásban szombaton. Dúlnak a harcok.

Szombaton folytatódtak az utcai harcok Mariupolban, abban a városban, ahol a héten oktatási intézményt és színházat is bombáztak az oroszok - Moszkva ezen események kapcsán állítja, az ukránok maguk aknázták alá az intézményeket, ám tény, a mariupoli színház alatti óvóhelyen mintegy ezer nő és gyermek keresett menedéket, így úszhatták csak meg élve a Fekete-tenger partjánál álló város megtámadását.

A város bevételét közben az oroszok már bejelentették, ám a Reuters brit hírügynökség egyelőre nem erősítette meg a foglalás tényét, ám az is tény, hogy megnehezült az óvóhelyeken lévők kimentése, 300 ezer ember rekedt egyelőre a városban, humanitárius folyosó nincs. (A város összlakosságszáma 400 ezer.)

Zaporizzsjában - egy másik déli városban - pedig 38 órás kijárási tilalom kezdődött; itt az elmúlt órákban egy becsapódó rakéta 9 embert meg is ölt a BBC tudósítása szerint.

Helyzet egy hete és most
Helyzet egy hete és most

Az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalni, hogy elkerüljék a további veszteségeket, mind Ukrajna, mind Oroszország.

Utóbbi pedig azt jelentette be, hogy - mint arról az Infostart is beszámolt - a hangsebesség ötszörösével haladni képes rakétákkal semmisített meg kulcsfontosságú raktárakat Ukrajnában, olyanokat is, amelyek a föld alatt helyezkednek el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×