eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Pixabay

Ukrajna - Beindult a nagyüzem, tárgyalni fog az orosz és az ukrán külügyminiszter is

Az orosz és a török elnök vasárnapi megbeszélésén állapodtak meg erről.

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában.

A találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás.

Lavrov és Kuleba különtalálkozójára egy antalyai diplomáciai fórum biztosít lehetőséget csütörtökön.

Intenzív egyeztetések indultak a hétvégén az ukrajnai háború ügyében:

  • Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombaton Moszkvában járt Vlagyimir Putyin elnöknél, majd onnan Berlinbe utazott, hogy Olaf Scholz német kancellárral tárgyaljon (előtte több ország, köztük az USA képviselőivel is egyeztetett).
  • Vasárnap a közvetítő tárgyalások újabb fordulóján telefonon beszélt Putyinnal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel.
  • Vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök is beszélt telefonon orosz kollégájával,
  • ahogy Emmanuel Macron francia elnök is.

Hétfőre ígérték az orosz-ukrán béketárgyalások következő fordulóját.

Az EU miniszterelnökei csütörtökön és pénteken üléseznek, és előtte még a V4-ek Nagy-Britanniában egyeztetnek kedden.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×