eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Alexander Spatari

Emmanuel Macronnak 11 kihívója van

A francia alkotmánytanács bejelentette, hogy 12 jelölt indulhat az elnökválasztás április 10-i első fordulójában, pont annyi, mint öt évvel ezelőtt.

"Ma reggel az alkotmánynak és a hatályos törvényeknek megfelelően az alkotmánytanács jóváhagyta a jelöltek hivatalos listáját a köztársasági elnökválasztásra, amelyet április 10-én és 24-én rendeznek meg" - mondta az interneten közzétett videóüzenetében Laurent Fabius, a testület elnöke, aki egykor kormányfő is volt.

A jelölteknek péntek délután 6 óráig kellett postán elküldeniük a legalább harminc megyéből összegyűjtött ötszáz polgármesteri vagy képviselői támogató aláírást az alkotmánytanácsnak. A támogatói aláírásra jogosult 42 ezer emberből 13 672-en írtak alá valamelyik jelöltnek, ebből 13 427 aláírást érvényesített az alkotmánytanács.

A testület közlése szerint a politikai meggyőződés alapján jobbról balra haladva a következő jelöltek indulhatnak az első fordulóban:

  • Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés),
  • Éric Zemmour (Visszahódítás),
  • Nicolas Dupont-Aignan (Talpra, Franciaország),
  • Valérie Pécresse (Köztársaságiak),
  • Emmanuel Macron (Köztársaság lendületben),
  • Anne Hidalgo (Szocialista Párt),
  • Yannick Jadot (Zöldek),
  • Jean-Luc Mélenchon (Engedetlen Franciaország),
  • Fabien Roussel (Francia Kommunista Párt),
  • Jean Lassalle (Ellenállunk),
  • Nathalie Arthaud (Munkásharc),
  • Philippe Poutou (Új Antikapitalista Párt).

Az ismertebb jelöltek közül a Franciaország Európai Unióból történő kilépését szorgalmazó Francois Asselineau-nak , aki 2017-ben is jelölt volt, nem sikerült kellő számú aláírást összegyűjtenie, így idén nem kampányolhat.

Az alkotmánytanács ellenőrizte, hogy a támogatott jelöltek ténylegesen részt kívánnak-e venni a választáson, valamint megállapította, hogy mindegyikük benyújtotta a vagyon- és egyéb tevékenységeiről szóló nyilatkozatát.

Ha most tartanák az elnökválasztás első fordulóját, Emmanuel Macron a szavazatok 30 százalékával végezne az élen. Az ukrajnai háború kezdete óta a jelenlegi államfő támogatottsága 5 százalékkal emelkedett. Őt követi Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje, aki 15 százalékot érne el. Harmadik helyen Éric Zemmour jobboldali publicista áll 13 százalékkal, míg a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje áll a negyedik helyen 11-12 százalékkal. A második fordulóba az első fordulóban az első két helyen végzett jelölt jut tovább. Emmanuel Macron valamennyi kihívóját legyőzné a második fordulóban a felmérések szerint.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×