eur:
395.06
usd:
367.72
bux:
71616.17
2024. július 2. kedd Ottó
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputnyik

Megoldódni látszik a putyini hosszú asztal rejtélye

Emmanuel Macron francia elnök nem akart orosz koronavírustesztet készíttetni, féltette a DNS-ét. A Figaro értesülései szerint korábban Orbán Viktor stábjában covidos volt, a magyar kormányfő ezért tárgyalt a hosszú asztalnál az orosz elnökkel Moszkvában.

A teszt hiánya miatt kellett Vlagyimir Putyintól biztonságos távolságban tartózkodnia Emmanuel Macron francia elnöknek oroszországi találkozójuk idején: Macron megtagadta, hogy helyben végezzenek el rajta tesztet. Az információt ketten is megerősítették Macron köreiből a The Guardian szerint.

A megbeszélésről készített fotókon sokakat meglepett, hogy a két fél egy négy méter hosszúságú asztal két végénél ülve beszélgetett: egyes vélemények azzal indokolták azt, hogy Putyin üzenni akar a távolsággal.

A két francia forrás, akik tisztában vannak Macron egészségügyi protokolljával, arról számolt be, hogy választás elé állították a francia elnököt: vagy belemegy abba, hogy az oroszok PCR-teszthez vegyenek tőle mintát, és ebben az esetben nem kell távolságot tartania, vagy ennek megtagadása esetén nem közelítheti meg Vlagyimir Putyint.

"Nagyon jól tudtuk, hogy ez azt jelenti, nem lesz kézfogás, és ahhoz a hosszú asztalhoz ülnek majd. De azt nem fogadhattuk el, hogy az elnök DNS-e a kezükbe kerüljön"

– mondta az egyik forrás a Reutersnek, utalva a biztonsági aggályokra, ha a francia vezetőt orosz orvosok vizsgálnák meg. A Kreml nem reagált a Reuters kérdéseire a témában.

A második forrás is megerősítette a történteket, hozzátéve: Emmanuel Macron Franciaországban, indulása előtt készíttetett PCR-tesztet, majd Oroszországba érve saját orvosa egy antigén gyorsteszttel erősítette meg, hogy nem fertőzött.

"Az oroszok azt mondták, Putyint szigorúan buborékban kell tartaniuk" - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartott találkozóján is ennél az asztalnál ülve tárgyalt, ezt követően azonban másokkal nem tartott ilyen szigorú távolságot találkozók alkalmával. Csütörtökön, három nappal a Macronnal folytatott tárgyalás után aztán Putyin a kazah elnökkel, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajevvel találkozott. Közel álltak egymáshoz, kezet ráztak, és egy kis dohányzóasztal mellett beszélgettek.

A 444.hu a francia Figaro egyik munkatársa Twitter-posztja alapján azt írja, valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje Orbán Viktor moszkvai stábjában, ezért kellett négyméteres asztalnál tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar miniszterelnök később a Kossuth rádióban is beszélt az asztalról, de nem említett covidos stábtagot, csak azt mondta, Putyint annyira védik, hogy különleges szabályok közt fogadja vendégeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Hat hét múlva, 2024. augusztus 7-én, szerdán startol el az idei Sziget, és augusztus 12-én, hétfőn ér véget a bulisorozat a Hajógyári-szigeten. Az elővételes hetijegyek jelenleg 142 900 forintért kaphatók, és a szervezők ígérete szerint az italokat, ételeket jórészt a tavalyi áron lehet majd megvásárolni. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerszünet után a fesztivál sok szempontból megújult: a szervezőknek idén kiemelt célja, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Így, ha a minimálbérhez viszonyítunk, arányaiban akkora kiadást jelenthet 2024-ben a Szigeten bulizni, mint 2008-2010 környékén – számolta ki a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×