eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Előkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Oroszország felpörgeti a vakcinafejlesztést

Nagy tervek 2024-re.

Oroszország idén négy technológiai platformot hoz létre az új fertőzések elleni biztonságos és hatékony vakcinák gyors kifejlesztésére - jelentette ki Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz kormányülésen.

Golikova közölte, hogy a létesítményeket az Egészségügyi Pajzs szövetségi projekt keretében hozzák létre, amelynek célja az egészség megőrzése és a fertőzésvédelem. A tisztségviselő beszámolója szerint ennek jegyében hét gyorstesztet fejlesztettek ki ötféle fertőzés egy órán belüli diagnosztizálására, ezek közül négynek már gyártása is megkezdődött.

A PCR-diagnosztikai központok kapacitását a miniszterelnök-helyettesek szerint megnövelték, aminek köszönhetően lecsökkent az új koronavírus kimutatásához szükséges idő. Kidolgozták az egyes iparágaknak a járványkörülmények közötti működésére vonatkozó szabályozását is.

Golikova közölte, hogy Moszkva fokozza erőfeszítéseit, hogy szakemberei a világ más régióiban is tanulmányozhassák a veszélyes fertőzéseket és gyorsabban megjósolhassák a járványokat. Azt ígérte, hogy 2024-re a lakosság 80 százalékát már 24 órán belül le lehet majd tesztelni, 43 fertőzés esetében pedig bevezetik a gyorstesztet.

Emellett 2024-re a tervek szerint négy nap alatt létrehozzák az újonnan megjelent fertőzések kimutatására szolgáló tesztrendszereket és négy hónap alatt kifejlesztik a vakcinákat is.

Az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma újabb rekordot döntött és 125 836-tel 11 986 913-re emelkedett. Egy nap leforgása alatt 17 487 embert szállítottak kórházba.

Az omikron vírusvariánst Oroszország 85 régiója közül 83-ban kimutatták.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 663-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 332 012-re nőtt Oroszországban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×