eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedések ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. december 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Oltásellenes tömegtüntetés volt Brüsszelben, többeket letartóztattak

A koronavírus elleni kötelező oltás és a járványvédelmi intézkedések miatt több ezren tüntettek vasárnap a belga fővárosban, Brüsszelben, ahol ismét erőszakba torkollott a megmozdulás.

Mintegy 3500 tiltakozó vonult az utcára, 55 embert őrizetbe vettek - közölte Ilse Van de Keere helyi rendőrségi szóvivő.

A szervezők 50 ezerre becsülték a résztvevők számát - jelentette a belga helyi hírügynökség.

A menet végig nyugodtan haladt, de egy kisebb csoport szándékosan kereste az összetűzést a rendőrökkel, tárgyakat dobált a levegőbe - mondta Ilse Van de Keere. A rendőrség vízágyúval és könnygázzal válaszolt, feloszlatva a tüntetést az uniós intézmények közelében található Parc Cinquantenaire-nél, Brüsszel egyik legnagyobb szabadidős területén - tette hozzá.

Egy demonstrálót kórházba szállítottak - mondta a szóvivő.

Az őrizetbe vettek közül csak hét embert tartóztattak le.

Brüsszelben már harmadik hete tiltakoznak felvonulásokon. Az előző megmozdulásokon is előfordultak összecsapások, és többtucatnyi embert vettek őrizetbe. A szervező, a Belgium Együtt a Szabadságért nevű csoport a hét elején elhatárolódott az erőszakos cselekményektől, és felszólította a résztvevőket, hogy maradjanak békések.

A tiltakozás a kötelező védőoltás ellen irányul, amelyet hamarosan bevezetnek az egészségügyi személyzetnek, de a lakosság számára nem tervezik.

Az ellen is tüntetnek sokan, hogy csak a védettséget igazoló dokumentumok felmutatásával lehet bejutni éttermekbe, bárokba és kulturális intézményekbe. Ezek a tanúsítványok oltást, közelmúltbeli gyógyulást vagy negatív teszteket igazolnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×