eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Álhírterjesztő hálózatot füleltek le, tanulságos, hogyan működött

Több mint 500 profilt távolított el a Facebook anyacége, a Meta, melyek mind egy kínai hálózat tagjaiként terjesztettek egy nemlétező svájci tudósnak tulajdonított álhírt.

Wilson Edwards, aki a svájci nagykövetség szerint nem valós személy, a posztok szerint azt állítja, hogy az USA megpróbálja befolyásolni a koronavírus eredetére vonatkozó kutatások eredményeit. Az álhírt a kínai állami média széles körben terjesztette.

A Meta szerint a dezinformációkampány elég sikertelen volt, célközönsége pedig tajvani, hongkongi és tibeti kínai ajkú, valamint brit és amerikai angol ajkú felhasználók köre volt a BBC cikke szerint.

Semmi bizonyíték nincs a létezésére

Egy, a tiltott profilok körébe tartozó személy fiókja júliusban tett közzé azzal kapcsolatos tartalmat, hogy a svájci biológus, Edward Wilson a Facebookon és a Twitteren is megosztotta: az amerikaiak a koronavírus eredetén dolgozó WHO-kutatócsoportra próbálnak nyomást gyakorolni.

Ezt követően az állami média különböző kiadványai elkezdték az állítólagos biológust idézni, Facebook-profiljára hivatkozva.

A svájci nagykövetség ugyanakkor már augusztusban azt közölte, hogy a biológus valószínűleg nem is létezik, ráadásul a neki tulajdonított profilt mindössze két héttel a hírt megelőzően hozták létre, és csak három ismerőse van a közösségi oldalon. Ezen túl a svájci születési anyakönyvekben sem szerepel ilyen néven senki, és nem is publikált ezen név alatt tudományos munkát egyetlen kutató sem.

Központilag irányított művelet volt

A Meta az ügyben végzett vizsgálata kapcsolatokat talált a hírek és Kínában élő egyének, köztük a Sichuan Silence Information Technology Co Ltd. alkalmazottai, valamint kínai állami infrastruktúra-fejlesztő vállalatokkal kapcsolatban álló személyek közt.

A Sichuan Silence Information honlapja a vállalatot hálózat- és információbiztonsági vállalatként írja le, amely technikai támogatást nyújt a kínai közbiztonsági minisztériumnak és a CNCERT-nek, a kínai kiberbiztonsági vészhelyzetekre való reagálást koordináló kulcsfontosságú csapatnak.

Mindent bevetett a hálózat az álcázásra

A Facebook közölte, hogy összesen 524 Facebook-fiókot, 20 oldalt, négy csoportot és 86 Instagram-fiókot távolított el, miután áttekintette a hamis svájci biológus köré összpontosító nyilvános jelentéseket.

Az álhír forrását jelentő posztot elsőként a hálózat tagjai kezdték megosztani, majd ezeket a kínai állami média dolgozói követték. VPN használatával igyekeztek tevékenységüket álcázni, később pedig komplexebb történetet építettek az állítólagos biológus köré, akinek

arcképét mesterségesen állították össze.

A koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatok feszültségeket okoztak Kína, az USA és más országok között. A két éve megjelent koronavírus keletkezésének története máig nem felderített.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×